‘Mindfulness vermindert kans op depressie bij jongeren’

Leerlingen van het secundair onderwijs die in de klas een mindfulness training volgen, maken nadien minder melding van depressie, angst of stress.

Deze jongeren lopen ook minder risico op uitgesproken klachten die kunnen wijzen op een depressie. Het effect was ook zes maanden nadien nog registreerbaar. Dat blijkt uit een onderzoek van prof. Filip Raes van de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen (KU Leuven).

Mindfulness is een therapie waarbij via meditatie geoefend wordt op het ‘aandachtig zijn’. Als een persoon negatieve gevoelens en piekergedachten sneller opmerkt kan er efficiënter ingegrepen worden om te vermijden dat er een neerwaartse spiraal optreedt en betrokkene uiteindelijk in een depressie belandt. Mindfulness werd al vaker getest en toegepast bij depressieve patiënten.

Aan het onderzoek namen circa 400 leerlingen deel uit het 3e tot 6e middelbaar van vijf scholen verspreid over een test- en controlegroep die de training al dan niet kreeg. Voor de start van de training hadden zowel de testgroep (21 procent) als controlegroep (24 procent) een vergelijkbaar percentage van leerlingen met aanwijzingen voor depressie.

Na de training was dit respectievelijk 15 en 27 procent en na 6 maanden 16 en 31 procent. “Deze resultaten wijzen erop dat de mindfulness kan zorgen voor een vermindering van dergelijke klachten en bovendien beschermt tegen de ontwikkeling ervan”, aldus Filip Raes. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content