Minder mensen doneren bloed in eerste kwartaal 2013

© Thinkstock

In de eerste drie maanden van 2013 zijn tien procent minder bloeddonaties gedaan dan in dezelfde periode vorig jaar.

In de eerste drie maanden van 2013 zijn tien procent minder bloeddonaties gedaan dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt Nele de Vos, verantwoordelijke donorwerving van Rode Kruis Vlaanderen. “Momenteel is de bloedvoorraad wel stabiel, maar voor de zomer gaan we extra inspanningen moeten doen om het aantal bloedzakjes op peil te houden”, zegt de Vos.

“We kunnen moeilijk zeggen waarom er een daling is, maar er zijn wel enkele factoren die een rol kunnen spelen”, zegt de Vos. “Zo was er de scherpe winter met veel sneeuw, die mensen misschien belette om naar de centra te komen, heeft de griepepidemie dit jaar lang geduurd en mogelijk speelde ook de aanpassing van de dienstvrijstelling bij ambtenaren mee.”

Federale en Vlaamse ambtenaren die bloed gaan geven krijgen geen dagje vrij meer en ook steeds meer steden en gemeenten passen de dienstvrijstelling aan, aldus de Vos.

“We merken ook een daling van de afname van bloedzakjes door de ziekenhuizen”, aldus de Vos. In de zomermaanden is het meestal moeilijker om het aantal zakjes op peil te houden. “In de vakantieperiodes zijn veel donoren in het buitenland”, stelt de Vos. “We doen dan ook extra inspanningen en sturen sms’jes naar de donoren om hen te herinneren aan hun gift. Of we sturen een extra sms naar donoren die een bloedgroep hebben die minder voorkomt.” (Belga/INM)

Op vrijdag 14 juni 2013 is het Wereld Bloeddonordag. Het Rode Kruis wil die dag zijn donoren bedanken en organiseert acties samen met scholen, sportclubs en bedrijven in de hoop extra donoren aan te trekken. Bovendien zullen twaalf bekende Vlamingen het goede voorbeeld geven en bloed doneren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content