Miljard mensen zonder toilet

© Reuters

Bijna een miljard van de wereldbevolking heeft geen toegang tot toiletten. Dat werkt de verspreiding van ziektes in de hand, zoals ook de ebola-epidemie heeft aangetoond.

Bijna een miljard mensen ter wereld hebben nog altijd geen toegang tot toiletten, wat de verspreiding van ziektes in de hand werkt, zoals de ebola-epidemie aangetoond heeft. Dat blijkt uit een jaarlijks rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

“Het is tijd om te handelen”, zo beklemtoonde Michel Jarreau, verantwoordelijke voor water bij de Verenigde Naties, bij de voorstelling van het rapport. “Water en sanitaire voorzieningen moeten duidelijke prioriteiten zijn als we een toekomst willen scheppen die iedereen toelaat te genieten van een gezond, waardig en welvarend leven.”

Gebrek aan financiering

In Liberia, het land dat het zwaarst is getroffen door de ebola-epidemie, gebruikt bijna de helft van de 4,2 miljoen inwoners geen toilet. In Sierra Leone gaat het om 28 procent van de bevolking.

Wat betreft toegang tot drinkbaar water en sanitair, is er wel vooruitgang geboekt, onderstreept het rapport, maar het “gebrek aan financieringen blijft die vorderingen beperken”. In zwart Afrika, waar een kwart van de bevolking zijn gevoeg in open lucht doet, overlijdt naar schatting iedere tweeënhalve minuut een kind nadat het niet-drinkbaar water heeft gedronken, of door afwezigheid van sanitaire voorzieningen.

Van dat miljard mensen zonder toegang tot toiletten, wonen er 825 miljoen in slechts tien landen. India ligt ruim op kop met 597 miljoen inwoners, gevolgd door Indonesië, Pakistan, Nepal en China (10 miljoen). In Afrika gaat het om Nigeria (39 miljoen), Ethiopië, Soedan, Niger en Mozambique (10 miljoen). (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content