Milde herfst brengt hooikoortsellende

© iStock

Onderzoekers van de Universiteit van Leicester hebben zeldzame pollen gevonden die hooikoorts en astma kunnen uitlokken. Van deze pollensoort werden de afgelopen dagen de hoogste metingen gedaan sinds veertig jaar. Daar zitten de milde temperaturen voor veel tussen.

Onderzoekers van de Universiteit van Leicester hebben zeldzame pollen gevonden die hooikoorts en astma kunnen uitlokken. De pollen zijn afkomstig van de Ambrosia, een plant die de afgelopen weken volop heeft kunnen bloeien door toedoen van het zachte weer.

De plant waarvan geweten is dat hij hooikoorts kan uitlokken, komt veelvuldig voor in Noord-Amerika en Centraal-Europa maar is zeldzamer bij ons.

Nu hebben de wetenschappers van Leicester een concentratie in de lucht gevonden die sinds veertig jaar niet meer zo hoog was.

Indicator voor klimaatverandering

“Ambrosia kan niet overleven in ons klimaat dat koeler is in vergelijking met Noord-Amerika en Centraal-Europa”, zegt hoofdonderzoeker Catherine Pashley. “We waren dan ook erg verrast toen we stuifmeel en schimmelsporen afkomstig van deze plant aantroffen na analyse van de lucht hier bij ons in Engeland.”

“Of de concentratie nog zal toenemen hangt af van de temperaturen tijdens de herfst en of de eerste vorst lang op zich zal laten wachten. Als het dit jaar laat gaat vriezen, zal dat ook volgend jaar voor een toename van het stuifmeel zorgen.”

“Het is belangrijk om stuifmeel te meten in de lucht om hooikoorts- en astmapatiënten te kunnen waarschuwen en een behandeling voor te stellen. De metingen kunnen ook worden gebruikt als een indicator voor de klimaatverandering”, zegt Pashley.

Voorspeld

In Europa is Ambrosia voor het eerst gezien in de jaren 1960. Vooral in Midden- en Oost-Europa zorgt het stuifmeel van de plant voor veel ellende bij hooikoortspatiënten.

In de jaren 1990 werd al voorspeld dat stijgende temperaturen van gemiddeld 0,2 graden Celcius per tien jaar ervoor zouden zorgen dat Ambrosia zich ook meer noordelijk zou gaan verspreiden.

De metingen van de onderzoekers van de Universiteit van Leicester lijken er nu op te wijzen dat deze voorspelling uitkomt. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content