Migraine voorkomen zonder dure pillen?

Er zijn tientallen geneesmiddelen waarmee je migraine kunt voorkomen. Maar de meeste mensen weten dat niet en dus bracht de Amerikaanse Academie van Neurologen – AAN nieuwe richtlijnen uit om hen te helpen.

Migraine is miserie en ongeveer 40 procent van de mensen die erdoor getroffen worden, zouden gediend zijn met een preventieve behandeling. Maar slecht 3 tot 13 procent neemt effectief preventieve maatregelen. En dat kan beter, stelt dokter Stephen Silberstein, co-auteur van de nieuwe richtlijnen die gepubliceerd werden in Neurology, het vakblad van de Amerikaanse neurologen.

Deze richtlijnen maken een overzicht van de bruikbare geneesmiddelen, maar ook van een aantal alternatieven, waaronder enkele kruiden.

De studie van het ondergebruik van migrainepreventie slaat op de toestand in de Verenigde Staten en haar resultaten mogen dus niet zomaar overgenomen worden voor de toestand in ons land of Europa.

Maar de richtlijnen zijn handig voor iedereen met migraine die wil nagaan of preventie mogelijk is en welke middelen daarvoor in aanmerking komen. Met die bemerking dat de richtlijnen alleen geneesmiddelen en producten beschrijven die op de Amerikaanse markt beschikbaar zijn. Maar veel van deze geneesmiddelen vind je ook in ons land, al dragen ze soms wel een andere naam.

Niet te genezen, wel te voorkomen De meeste mensen grijpen pas naar een geneesmiddel wanneer het al te laat is. Namelijk wanneer de migraine-aanval zich al ingezet heeft. Meestal doen ze dat ook nog te laat en gebruiken ze een te lage dosis vanuit het idee dat je het gebruik van geneesmiddelen best zoveel mogelijk beperkt.

Op zich is dat uitgangspunt correct, maar het gebruik van een geneesmiddel moet je altijd in een context zien. Door té laat naar een té lichte dosis van een geneesmiddel te grijpen, zien ze nodeloos veel af en kunnen ze vaak gedurende de rest van de dag niet veel meer uitvoeren, en soms nog langer dan dat.

We hebben nog altijd geen duidelijkheid over de uiteindelijke oorzaken van migraine en dus ook geen behandeling. We kunnen migraine niet genezen, maar met de juiste medicatie kunnen we de ernst, de duur en het aantal aanvallen toch met 50 procent terugdringen.

De juiste oplossing vinden

Tot de middelen die volgens de AAN in aanmerking komen voor migranepreventie behoren geneesmiddelen die veel mensen als ‘zwaar’ zullen omschrijven. Er zitten bijvoorbeeld anti-epileptische geneesmiddelen tussen, bètablokkers en antidepressiva, maar ook eenvoudige pijnstillers als ibuprofen of naproxen, het vitamine B2 en kruiden.

Het komt er natuurlijk op aan om de juiste keuze te maken en dat is voor een deel een kwestie van proberen en testen. Want niemand kan van te voren voorspellen hoe je individueel op een geneesmiddel reageert. Dat wordt pas duidelijk na een tijdje testen. Hoe lang dat hangt ook weer af van het geneesmiddel en de wijze waarop je lichaam er op reageert.

Het kan dus best dat je even moet zoeken voor je iets gevonden hebt dat bij jou past. Dat vraagt een actieve houding van patiënt en arts. De patiënt moet de arts alles vertellen dat van belang kan zijn voor het slagen van de behandeling. Dus niet alleen eerlijk zijn over de regelmaat waarmee je het geneesmiddel inneemt, maar ook over de eventueel ‘alternatieve’ behandelingen die nogal wat mensen volgen.

Nogal wat kruiden of alternatieve behandelingen beïnvloeden immers het effect van geneesmiddelen. Ze kunnen het versterken wat tot ongewenste effecten kan leiden, of verzwakken, waardoor het gehoopte effect niet optreedt.

De arts heeft van zijn kant de taak om stevig genoeg door te vragen naar al dat soort van aspecten en niet al te voorbarig conclusies te trekken. Een goede samenwerking tussen arts en patiënt, met respect voor elkaars inbreng en waarbij geen van beide partijen de andere overheerst, is een fundamentele vereiste voor een optimale behandeling.

Van visolie tot groot hoefblad

Bijna alle geneesmiddelen hebben bijwerkingen en dat kan ook voordelig uitdraaien. Namelijk wanneer je met één geneesmiddel de migraine én ook nog een andere aandoening waaraan je lijdt, kunt behandelen. Zulke geneesmiddelen genieten uiteraard de voorkeur.

De richtlijnen beschrijven ook stoffen waarvan is bewezen dat ze geen effect hebben. Dat is zeer waarschijnlijk het geval voor omega 3-vetzuren, waarvan het effect, als het al bestaat, vermoedelijk een kwestie is van overtuiging en niet van een reële invloed.

Aspirine zou ook geen preventief effect hebben Magnesium dan weer wel, net als Petasites, een gezuiverd extract van groot hoefblad. Een dosis van 75 milligram tweemaal per dag zou het aantal aanvallen met 60 procent kunnen terugdringen. Maar deze gegevens slaan slechts op 2 onderzoeken en dat is natuurlijk te weinig voor voldoende zekerheid. Duidelijkheid over het effect krijg je pas door het middel te gebruiken.

Een mogelijk nadeel van dit middel is dat het in hoger concentraties blijkbaar voor frequente oprispingen zorgt en dat kan hinderlijk zijn, bijvoorbeeld voor mensen die gemakkelijk last hebben van maagzuur. Ook heel belangrijk, er is nog geen duidelijkheid over het langdurig gebruik van dit kruid.

Een van de vragen die je voor het gebruik van dit soort middelen altijd hoort te stellen, is die naar de farmacologische kwaliteit. Van veel kruidenextracten is die niet gegarandeerd. De concentraties van de actieve stof kunnen indrukwekkende schommelingen vertonen en dat ondergraaft de mogelijke effectiviteit ervan.

Engels en wetenschappelijk

De richtlijnen in Neurology zijn wetenschappelijk teksten in het Engels. Ze zijn dus geen hapklare leesbare brok. Maar ze bieden wel een interessant overzicht voor wie zich in deze materie wil verdiepen.

Nog een laatste advies, begin niet aan deze behandeling op eigen houtje. Zoek naar een arts met wie je goed kunt samenwerken. Dat vergroot de kans op succes en verkleint die op problemen.

Jan Etienne, Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content