Middel tegen artritis kan ook tbc afremmen

Illustratie van geïnfecteerde longen. © iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Redacteur bij Knack

Een geneesmiddel tegen artritis kan nuttig zijn in de strijd tegen tuberculose.

De verspreiding van de bacteriën die tuberculose (tbc) veroorzaken in een lichaam, begint in de stamcellen in het beenmerg die nieuwe bloedcellen moeten vormen. De bacteriën infecteren de cellen en vormen ze actief om tot ideale gastheercellen voor hun eigen ontwikkeling en vermenigvuldiging.

Biochemicus Johan Van Weyenbergh (KU Leuven) en zijn collega’s melden in het vakblad eLife dat een geneesmiddel tegen artritis in laboratoriumomstandigheden in staat is de vermenigvuldiging van tbc-bacteriën in bloedstamcellen te remmen. Hopelijk kan die kennis worden vertaald naar een efficiënte behandeling.

In Nature Reviews Microbiology schrijven onderzoeker Conor Meehan (Instituut voor Tropische Geneeskunde) en zijn collega’s dat een betere bestrijding van tbc mogelijk is door het DNA van de bacterie te ontrafelen. Zo kan haar verspreiding in kaart worden gebracht én kan worden nagegaan door welke stam een patiënt besmet is.

Een kwart van de wereldbevolking is drager van de tbc-bacil, maar mensen worden er meestal pas ziek van als hun immuunsysteem verzwakt, bijvoorbeeld door een andere ziekte of van ouderdom. Wereldwijd eist tbc elk jaar 1,5 miljoen mensenlevens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content