Een dutje na het middageten verhoogt het leervermogen van kleuters. Dat blijkt uit een studie aan de universiteit van Massachusetts.

Volgens een studie aan de universiteit van Massachusetts is een middagdutje goed voor het leren. Eén uur slapen na de maaltijd heeft een gunstig effect op de ontwikkeling van de hersenen. Uit de studie bleek dat kinderen van drie tot vijf hun lesjes in de kleuterschool beter konden onthouden na een middagdutje.

Tests

De universiteit onderzocht het verband tussen middagdutjes en leervermogen bij veertig kleuters. De heilzame werking van een tukje was 's middags en zelfs de dag erop nog merkbaar. De onderzoekers beweren dat middagdutjes van groot belang zijn voor de opbouw van het geheugen van het kind.

Kinderen die een middagdutje mochten doen, presteerden aanzienlijk beter op tests. Na een dutje waren kleuters zich 10 procent beter in de tests dan wanneer ze niet mochten slapen.

Slaaplaboratorium

Er werden ook veertien kleuters in observatie gehouden in een slaaplaboratorium. Zo leerden de onderzoekers veel bij over het proces dat zich in de hersenen afspeelt tijdens de slaap. Ze namen tijdens de middagdutjes een verhoogde activiteit waar in het gedeelte van de hersenen waar de integratie van nieuwe informatie plaatsvindt.

Volgens de onderzoekers is het in de wetenschap al lang bekend dat een kort dutje een gunstige invloed heeft op de mentale prestaties van volwassenen. Maar tot dusver had nog niemand onderzocht wat het effect was op kleuters. Het onderzoek is belangrijk, omdat kleuterscholen verdeeld zijn over de vraag of ze kinderen moeten toestaan om 's middags een dutje te doen. (YD)

Een dutje na het middageten verhoogt het leervermogen van kleuters. Dat blijkt uit een studie aan de universiteit van Massachusetts.Volgens een studie aan de universiteit van Massachusetts is een middagdutje goed voor het leren. Eén uur slapen na de maaltijd heeft een gunstig effect op de ontwikkeling van de hersenen. Uit de studie bleek dat kinderen van drie tot vijf hun lesjes in de kleuterschool beter konden onthouden na een middagdutje.TestsDe universiteit onderzocht het verband tussen middagdutjes en leervermogen bij veertig kleuters. De heilzame werking van een tukje was 's middags en zelfs de dag erop nog merkbaar. De onderzoekers beweren dat middagdutjes van groot belang zijn voor de opbouw van het geheugen van het kind.Kinderen die een middagdutje mochten doen, presteerden aanzienlijk beter op tests. Na een dutje waren kleuters zich 10 procent beter in de tests dan wanneer ze niet mochten slapen.SlaaplaboratoriumEr werden ook veertien kleuters in observatie gehouden in een slaaplaboratorium. Zo leerden de onderzoekers veel bij over het proces dat zich in de hersenen afspeelt tijdens de slaap. Ze namen tijdens de middagdutjes een verhoogde activiteit waar in het gedeelte van de hersenen waar de integratie van nieuwe informatie plaatsvindt.Volgens de onderzoekers is het in de wetenschap al lang bekend dat een kort dutje een gunstige invloed heeft op de mentale prestaties van volwassenen. Maar tot dusver had nog niemand onderzocht wat het effect was op kleuters. Het onderzoek is belangrijk, omdat kleuterscholen verdeeld zijn over de vraag of ze kinderen moeten toestaan om 's middags een dutje te doen. (YD)