Mexicanen zijn de dikste inwoners ter wereld

Mexico heeft de Verenigde Staten voorbijgestoken als ‘dikste volk’.

Volgens een rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties heeft Mexico ‘de dikste bevolking’ ter wereld. Mexico heeft de Verenigde Staten van de troon gestoten. 32,8 procent van de Mexicanen lijdt aan obesitas, terwijl in de Verenigde Staten 31,8 procent van de bevolking met obesitas kampt. Dit meldt de Global Post.

Gezondheidscrisis

Een aantal ministaten in de Stille Oceaan overtreffen Mexico nog. Zo heeft er op Tonga, Nauru en de Cookeilanden 60 tot 70 percent van de bevolking obesitas. Op deze eilanden wordt obesitas evenwel veroorzaakt door genetische redenen. Als deze eilandengroep buiten beschouwing wordt gelaten, staat Mexico op nummer 1.

Obesitas is in Mexico van kleins af aan een probleem en zorgt voor een grote gezondheidscrisis. Het aantal kinderen met obesitas verdrievoudigde het laatste decennium. Door het overgewicht krijgen de Mexicanen heel wat ziektes. Een op de zes van de zwaarlijvige Mexicanen lijdt aan diabetes, een ziekte waaraan jaarlijks 70.000 inwoners sterven. Door het overgewicht zijn de Mexicanen ook veel vatbaarder voor hartziektes.

Arme Mexicaan ook te dik Hoe komt het dat Mexicanen zo dik zijn? De rijke stedelijke bevolking in Mexico heeft heel slechte eet- en drinkgewoontes. Ze gaan bijvoorbeeld heel vaak naar de vele Amerikaanse fastfoodketens en eten veel goedkope junkfoodmaaltijden. Veel gegoede Mexicanen doen zich ook te goed aan de ongezonde Mexicaanse tortilla’s en taco’s en drinken veel gesuikerde drankjes.

Met de Mexicanen die leven in armoede – zowat de helft van de bevolking – is het niet veel beter gesteld. Vers en voedzaam eten zoals salades, soep, groenten en fruit is veel te duur voor hen. Het alternatief is goedkoop maar ongezond voedsel.

Epidemie

‘Dezelfde mensen die ondervoed zijn, worden ook obees. Bij de arme bevolking zijn er vaak zwaarlijvige ouders met slecht gevoede kinderen. Het ergste is dat kinderen geprogrammeerd worden om obesitas te krijgen. Het is een heel ernstige epidemie’, zegt de voedingsdeskundige Abelardo Avila in het rapport van de VN.

De Mexicaanse overheid probeerde drie jaar geleden de hoge consumptie van ongezond voedsel bestrijden maar het plan sneuvelde door het lobbywerk van de geïndustrialiseerde landbouw, zegt VN-voedselexpert Olivier De Schutter.

Toch is er ook een lichtpuntje. Sommige rijkere Mexicanen zijn begonnen met een gezondere levensstijl. Restaurants met salades en sushi worden populairder en supermarkten bieden verser en lichter voedsel aan. Maar zolang gezond eten te duur is voor de arme Mexicanen, zal overgewicht een probleem blijven. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content