Met het vliegtuig op reis? Draag sportschoenen

Jan Etienne
Jan Etienne Redacteur Bodytalk

Licht schoeisel is aangenaam op het vliegtuig, maar sportschoenen zijn nog beter. Want dan kan je tijdens lange wachttijden nog iets nuttigs doen voor je gezondheid. Zoals een flink eind stappen.

Als voorzitter van de werkgroep vliegtuigreizen van het American College of Sports Medicine, de grootste vereniging van sportartsen ter wereld weet dokter Christopher Berger waarover hij praat. Hij brengt meer dan voldoende tijd door op luchthavens.

Hij ziet telkens opnieuw wat er gebeurt wanneer wachttijden en wachtrijen langer worden: groeiende frustratie en steeds stress dat er iets mis zal lopen met de vlucht.

Veel mensen doden de tijd en frustratie dan maar met extra drank en eten. Is het eerste al niet echt goed voor de gezondheid, het tweede maakt het alleen maar erger.

Wandellus 1

“Waarom zou je niet even een flink eind gaan stappen,” stelt Berger voor, “een uitstekende manier om stoom af te laden, je hoofd leeg te maken en lijf en leden die flinke opkikker te bezorgen die het goed kan gebruiken tijdens de uren stilzitten tijdens de vlucht.”

“Veel luchthavens zijn groot genoeg voor een lange tocht van 20 minuten tot een half uur zonder rondjes te moeten draaien,” aldus Berger. “Bovendien is er airconditioning in de meeste zodat je niet als een beest moet lopen zweten.”

Trombose voorkomen

Even flink de benen strekken is bovendien een uitstekende manier om een diepe veneuze trombose te voorkomen, een van de risico’s van lange vliegtuigreizen. Wanneer je lang stil zit, stroomt het bloed trager door de beenaderen kunnen er zich bloedklonters vormen.

Wanneer zo’n bloedklonter loskomt, stroomt hij met het bloed via het hart naar de longen tot hij klem raakt in de steeds fijnere bloedvaten. Daar blokkeert hij dan het aanstromend bloed dat in de longen zuurstof komt oppikken.

Hoe groter de klonter, hoe groter de risico’s. Want een grote bloedklonter kan de volledige bloedtoevoer blokkeren en zo tot fatale ademnood leiden. Maar dat is uiterst zeldzaam.

De meeste mensen hebben last van kortademigheid of ademnood, wat pijn in de borst tijdens het inademen, duizeligheid en een neiging tot flauwvallen, een snelle hartslag en soms hoesten ze ook wat roodgekleurde fluimen op.

Vaak zijn die klachten mild en snel weer voorbij. Maar bij ernstige klachten is het altijd een goed idee om een arts te contacteren.

Altijd beter dan zitten en suffen

Veel mensen schaffen zich een stappenteller aan om hun gezondheid wat op te krikken door elke dag wat extra stappen te zetten. Wachttijden in luchthavens zijn een ideale gelegenheid om dat te realiseren.

Een goed boek is ongetwijfeld ook een goed middel om de tijd te doden, maar na een tijdje raak je suf en lusteloos. Dat is het uitgelezen moment om de benen even flink te strekken.

Het vraagt niet meer dan een soepele wandelschoen.

Jan Etienne Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content