Menselijke hygiëne in zwembaden is ondermaats

Hoe we ons in zwembaden gedragen, laat vaak te wensen over. “Mensen plassen aan de lopende band in het water en nemen een douche na het zwemmen in plaats van ervoor”, klinkt het.

Mensen gedragen zich niet altijd even netjes als ze gaan zwemmen. Dat zei Dirk Clotman van Euro Chlor, de federatie van de chloorindustrie, in de marge van een persconferentie van de Hoge Gezondheidsraad. “Als je ogen na een kwartier al prikken, weet je dat het zwemwater niet proper is.”

De Hoge Gezondheidsraad maakte bekend dat zwemmen voor kinderen jongeren dan twaalf maanden moet worden afgeraden. Voor anderen is het wel gezond, als het op een hygiënische manier gebeurt. “Minder evident dan je zou denken”, aldus Dirk Clotman. “Mensen plassen aan de lopende band in het water en nemen een douche ná het zwemmen, in plaats van ervoor.”

Binnenzwembaden

Een douche is nochtans cruciaal om het water proper te houden. Het chloor in het zwembadwater reageert met amines, die terug te vinden zijn in onder meer zweet, urine en huidschilfers. Samen vormen ze chlooramines, de geur die kenmerkend is voor binnenzwembaden.

Chlooramines

“Normaal is die stof niet overdreven irriterend”, zegt Clotman. “Als je ogen echter al na een kwartier gaan prikken, verlaat dan het zwembad. Het water is op dat moment dusdanig verontreinigd dat er een teveel aan chlooramines wordt gevormd.”

Clotman pleit voor een sensibiliseringscampagne in de Belgische zwembaden. “In veel Franse openluchtzwembaden wordt actief gecontroleerd of mensen een douche nemen. In België is dat quasi nooit het geval.” (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content