Uit onderzoek van Amerikaanse sociaalpsychologen blijkt dat de meeste mensen het niet fijn vinden om alleen te zijn. Sterker nog, ze verkiezen pijn boven verveling. Zelfs 6 tot 15 minuten alleen zijn, houden een heleboel mensen niet uit. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek verschenen in het wetenschappelijke magazine Science.

Voor het onderzoek werden 11 experimenten op 400 studenten toegepast. Bij een van de testen werden proefpersonen in een kale kamer zonder animatie geplaatst. Ze moesten zich bezighouden met enkel en alleen de eigen gedachten. Wel bestond de mogelijkheid om zichzelf een klein elektrisch schokje toe te dienen. Bijna de helft van de deelnemers gaf zichzelf een elektrische schok na vijftien minuten, schrijft BBC.

'Actief zijn, geeft gevoel van controle'

Een ander deel van het onderzoek vond plaats bij de testpersonen thuis. Alle boeken, schermen en gsm's werden weggehaald. Maar toch gaf 30 procent nadien toe stiekem te hebben geluisterd naar muziek, om de verveling tegen te gaan.

In de Volkskrant noemt hoogleraar sociale psychologie Paul van Lange, het een 'eyeopener' dat veel mensen blijkbaar liever pijn ervaren dan verveling. "Het was al langer bekend dat mensen graag constant met iets bezig zijn." Als voorbeeld haalt hij een vergadering aan. "Hoeveel mensen spelen tijdens een bespreking niet met hun pen. Actief bezig zijn, geeft ons het gevoel dat we controle hebben."

Uit onderzoek van Amerikaanse sociaalpsychologen blijkt dat de meeste mensen het niet fijn vinden om alleen te zijn. Sterker nog, ze verkiezen pijn boven verveling. Zelfs 6 tot 15 minuten alleen zijn, houden een heleboel mensen niet uit. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek verschenen in het wetenschappelijke magazine Science. Voor het onderzoek werden 11 experimenten op 400 studenten toegepast. Bij een van de testen werden proefpersonen in een kale kamer zonder animatie geplaatst. Ze moesten zich bezighouden met enkel en alleen de eigen gedachten. Wel bestond de mogelijkheid om zichzelf een klein elektrisch schokje toe te dienen. Bijna de helft van de deelnemers gaf zichzelf een elektrische schok na vijftien minuten, schrijft BBC. Een ander deel van het onderzoek vond plaats bij de testpersonen thuis. Alle boeken, schermen en gsm's werden weggehaald. Maar toch gaf 30 procent nadien toe stiekem te hebben geluisterd naar muziek, om de verveling tegen te gaan. In de Volkskrant noemt hoogleraar sociale psychologie Paul van Lange, het een 'eyeopener' dat veel mensen blijkbaar liever pijn ervaren dan verveling. "Het was al langer bekend dat mensen graag constant met iets bezig zijn." Als voorbeeld haalt hij een vergadering aan. "Hoeveel mensen spelen tijdens een bespreking niet met hun pen. Actief bezig zijn, geeft ons het gevoel dat we controle hebben."