De meeste kankers zijn het resultaat van 'pech', eerder dan van een ongezonde levensstijl, slechte voedingsgewoonten of zelfs erfelijkheid, zo beweren Amerikaanse wetenschappers die voor het eerst een poging deden om het aantal onvermijdbare kankergevallen te berekenen.

Bij twee op de drie kankerpatiënten is de ziekte te wijten aan het cumulatieve effect van willekeurige fouten of mutaties in het dna tijdens de celdeling gedurende de levensloop van een persoon, zo staat te lezen in het vakblad Science.

Uit het onderzoek blijkt dat bij 22 van de 31 bestudeerde kankertypes een fout bij de celdeling grotendeels de oorzaak is. De negen overblijvende types, zoals long-, darm en huidkanker, worden mee bepaald door de invloed van de omgeving (long en huid) of erfelijkheidsfactoren (darm).

Grootste risico? Oud worden

De grootste risicofactor voor het ontwikkelen van kanker is dus ouder worden omdat er dan simpelweg meer tijd is voor de cellen in ons lichaam om genetische schade op te bouwen.

Volgens professor Bert Vogelstein van de Johns Hopkins University School of Medicine in de Verenigde Staten worden alle kankers veroorzaakt door een combinatie van pech, de omgeving en erfelijkheid. 'Maar veel kankergevallen zijn grotendeels te wijten aan pech bij de celdeling, onafhankelijk van de levensstijl en erfelijkheid van de patiënt. De beste manier om deze kankers te voorkomen is door vroege opsporing, wanneer de ziekte door een operatie nog kan worden genezen.'

Co-auteur Cristian Tomasetti van de Johns Hopkins University concludeert dat een verandering van de levensstijl bepaalde kankers kan voorkomen, maar voor haal wat andere kankers is een dergelijk voornemen mogelijk minder bepalend. 'We moeten ons meer focussen op manieren om deze kankers beter te kunnen detecteren in een vroeg en geneesbaar stadium.'

Volgens experts kunnen de volgende factoren bijdragen tot het reduceren van het risico op bepaalde kankers: stoppen met roken, minder alcohol drinken, een gezond gewicht behouden, meer bewegen en zonnebrand vermijden.

De meeste kankers zijn het resultaat van 'pech', eerder dan van een ongezonde levensstijl, slechte voedingsgewoonten of zelfs erfelijkheid, zo beweren Amerikaanse wetenschappers die voor het eerst een poging deden om het aantal onvermijdbare kankergevallen te berekenen. Bij twee op de drie kankerpatiënten is de ziekte te wijten aan het cumulatieve effect van willekeurige fouten of mutaties in het dna tijdens de celdeling gedurende de levensloop van een persoon, zo staat te lezen in het vakblad Science. Uit het onderzoek blijkt dat bij 22 van de 31 bestudeerde kankertypes een fout bij de celdeling grotendeels de oorzaak is. De negen overblijvende types, zoals long-, darm en huidkanker, worden mee bepaald door de invloed van de omgeving (long en huid) of erfelijkheidsfactoren (darm). De grootste risicofactor voor het ontwikkelen van kanker is dus ouder worden omdat er dan simpelweg meer tijd is voor de cellen in ons lichaam om genetische schade op te bouwen. Volgens professor Bert Vogelstein van de Johns Hopkins University School of Medicine in de Verenigde Staten worden alle kankers veroorzaakt door een combinatie van pech, de omgeving en erfelijkheid. 'Maar veel kankergevallen zijn grotendeels te wijten aan pech bij de celdeling, onafhankelijk van de levensstijl en erfelijkheid van de patiënt. De beste manier om deze kankers te voorkomen is door vroege opsporing, wanneer de ziekte door een operatie nog kan worden genezen.'Co-auteur Cristian Tomasetti van de Johns Hopkins University concludeert dat een verandering van de levensstijl bepaalde kankers kan voorkomen, maar voor haal wat andere kankers is een dergelijk voornemen mogelijk minder bepalend. 'We moeten ons meer focussen op manieren om deze kankers beter te kunnen detecteren in een vroeg en geneesbaar stadium.'Volgens experts kunnen de volgende factoren bijdragen tot het reduceren van het risico op bepaalde kankers: stoppen met roken, minder alcohol drinken, een gezond gewicht behouden, meer bewegen en zonnebrand vermijden.