Meer werken maakt dikker

17/10/14 om 11:59 - Bijgewerkt om 11:58

Slecht nieuws voor de workaholics onder ons? Een nieuwe Amerikaanse paper stelt dat wie meer uren klopt, waarschijnlijk ook dikker is. Tijd om een leven te zoeken.

Meer werken maakt dikker

© iStock

Heel wat onderzoeken hebben in het verleden de gewerkte uren geassocieerd met een verhoogde BMI. Een nieuwe Amerikaanse paper van Joelle Abramowitz, een econoom van het US Census Bureau, is nagegaan welke mogelijke mechanismen die relatie bepalen aan de hand van tijdsbesteding. Daaruit volgden enkele bijzondere resultaten.

Vrouwen dunner, mannen dikker na huwelijk

Omdat verschillende factoren ertoe kunnen leiden dat de hardwerkende mens overgewicht heeft, hoeft er niet noodzakelijk een oorzakelijk verband te zijn tussen het aantal uren dat iemand werkt en diens gewicht. Werklustige bankiers die het zich kunnen veroorloven om met klanten in chique restaurants te dineren, kunnen evengoed wat extra kilootjes stapelen, stelt The Economist.

Vandaar dat Abramowitz controleerde op een hele reeks van die andere factoren, zoals inkomen. In de Verenigde Staten - waar ze de studie voerde - is het waarschijnlijker dat wie hoger opgeleid is, ook dunner is. Het huwelijk biedt voordelen voor vrouwen die blijkbaar vermageren, voor mannen is het een deprimerend idee: zij zouden dikker worden.

Tot 2,3 kilogram erbij

Maar dan weer naar die belangrijke werkuren. Volgens Abramowitz kunnen tien extra werkuren per week in een 'niet-energieke' job - bureauwerk zoals boekhouden of secretariaat - resulteren in een toename van de BMI met 0,4 voor vrouwen en 0,2 voor mannen. Of dus respectievelijk een gewichtstoename van 2,3 kilogram en 1,8 kilogram.

Het is niet verwonderlijk dat voor wie een fysiek intensieve job heeft, die associatie niet langer standhoudt.

Waarom resulteren meer werkuren in gewichtstoename? Abramowitz wijst erop dat tegenwoordig slechts 20 procent van de jobs in de Verenigde Staten zelfs maar een lichte inspanning vereisen, dat in vergelijking met 50 procent in 1960. Toen werkte een tiende van de Amerikaanse arbeiders in de landbouwsector, vandaag is dat ongeveer een honderdste, meent de econoom.

Slaaptekort en weinig sport

Meer tijd achter uw bureau doorbrengen, resulteert in minder tijd om te bewegen. Wie een druk werkschema heeft, heeft doorgaans ook minder tijd om goede en gezonde maaltijden te bereiden en zal sneller voor fastfood kiezen. Workaholics sporten minder en ook aan slaap komen ze niet echt toe. En laat slaaptekorten nu eerder al aan gewichtstoename gelinkt zijn.

Voor wie een weinig intensieve job heeft, wordt het effect van de gewerkte uren op het BMI kleiner als er voldoende tijd wordt uitgetrokken voor slaap. Dat geldt voor zowel vrouwen als mannen.

De invloed van tijd die aan sport en voedselbereiding besteed wordt, telt enkel voor vrouwen. Vrouwen zouden volgens Abramowitz meer verdikken, omdat zij doorgaans werk vervangen door gezonde activiteiten zoals sport. Mannen zijn vaak sedentair, of ze nu veel of weinig uren kloppen, waardoor er daarbij minder verschil is.

Misschien is het geen slecht idee om wat fysieke oefeningen op de werkplaats te integreren. Voor wie zin heeft om zijn comfortabele stoel weg te rollen, is staand werken achter het bureau een te overwegen optie.

Onze partners