Dat zegt Katrien De Clercq in haar masterscriptie in de Gezondheidsvoorlichting en -Bevordering (UGent).

De fysieke activiteit tijdens de speeltijden van kleuters werd met een versnellingsmeter gemeten bij 144 kinderen. Het effect op de dagelijkse fysieke activiteit werd gemeten op 123 kleuters. De mate van bewegen werd onderzocht tijdens ontdubbelde en niet-ontdubbelde speeltijden. Bij een ontdubbelde speeltijd worden de kleuters in twee groepen verdeeld en heeft elke groep een aparte speeltijd.

Tijdens het onderzoek bleek dat meer ruimte zorgt voor meer lichte, matige tot intense en intense fysieke activiteit. "Kinderen spenderen minder tijd sedentair tijdens een ontdubbelde speeltijd dan tijdens een niet-ontdubbelde speeltijd", aldus De Clercq, die denkt dat de interventie ook meer effectief was bij meisjes en de oudste kleuters.

Minder activiteit over de hele dag

Uit de gemiddelden bleek wel dat de kleuters dagelijks meer tijd zittend doorbrachten op een dag met een ontdubbelde speeltijd dan op een dag met een niet-ontdubbelde speeltijd. "Bijgevolg bereiken minder kleuters de aanbevolen richtlijn van 180 minuten fysieke activiteit op dagen waarbij meer ruimte voorzien werd tijdens de speeltijd.

Op een dag met een niet-ontdubbelde speeltijd bereikte 25,8 pct van de kleuters de richtlijn van minstens 180 minuten dagelijkse fysieke activiteit, terwijl dit percentage op een dag met een ontdubbelde speeltijd daalde tot 20,6 pct."

Volgens De Clercq is verder onderzoek nodig om dat laatste te verklaren. (Belga/TE)

Dat zegt Katrien De Clercq in haar masterscriptie in de Gezondheidsvoorlichting en -Bevordering (UGent). De fysieke activiteit tijdens de speeltijden van kleuters werd met een versnellingsmeter gemeten bij 144 kinderen. Het effect op de dagelijkse fysieke activiteit werd gemeten op 123 kleuters. De mate van bewegen werd onderzocht tijdens ontdubbelde en niet-ontdubbelde speeltijden. Bij een ontdubbelde speeltijd worden de kleuters in twee groepen verdeeld en heeft elke groep een aparte speeltijd. Tijdens het onderzoek bleek dat meer ruimte zorgt voor meer lichte, matige tot intense en intense fysieke activiteit. "Kinderen spenderen minder tijd sedentair tijdens een ontdubbelde speeltijd dan tijdens een niet-ontdubbelde speeltijd", aldus De Clercq, die denkt dat de interventie ook meer effectief was bij meisjes en de oudste kleuters. Minder activiteit over de hele dag Uit de gemiddelden bleek wel dat de kleuters dagelijks meer tijd zittend doorbrachten op een dag met een ontdubbelde speeltijd dan op een dag met een niet-ontdubbelde speeltijd. "Bijgevolg bereiken minder kleuters de aanbevolen richtlijn van 180 minuten fysieke activiteit op dagen waarbij meer ruimte voorzien werd tijdens de speeltijd. Op een dag met een niet-ontdubbelde speeltijd bereikte 25,8 pct van de kleuters de richtlijn van minstens 180 minuten dagelijkse fysieke activiteit, terwijl dit percentage op een dag met een ontdubbelde speeltijd daalde tot 20,6 pct." Volgens De Clercq is verder onderzoek nodig om dat laatste te verklaren. (Belga/TE)