Meer kinderen overleven zeldzame hersentumor: van 5 naar 48 procent

Een kind dat revalideert na chemotherapie. © iStock

De overlevingskansen voor kinderen met een zeldzame hersentumor, trilateraal retinoblastoom genaamd, zijn de laatste 2 decennia fors toegenomen. Voorheen leefde slechts 5 procent na 5 jaar nog, nu is dat 48 procent.

De overlevingskansen voor kinderen met een zeldzame hersentumor, trilateraal retinoblastoom genaamd, zijn de laatste 2 decennia fors toegenomen. Voorheen leefde slechts 5 procent van de kinderen met deze ernstige ziekte na 5 jaar nog, nu is dat 48 procent. Dat blijkt uit een analyse van de Nederlandse arts-onderzoeker Marcus de Jong van het VUmc in Amsterdam. Het vaktijdschrift The Lancet Oncology publiceert over het onderzoek.

Retinoblastoom is een tumor in het netvlies van het oog. Deze kwaadaardige en zeldzame afwijking komt vrijwel alleen voor bij kleine kinderen, onder de 5 jaar. Zo’n een op de 17.000 kinderen heeft het. Van de kinderen die de erfelijke variant hebben, ontwikkelt een op de 20 daarbij ook nog een hersentumor.

De overlevingskans is enorm gestegen door een aangepaste behandeling. Voor 1995 bestond de behandeling vooral uit bestralingen, maar daarna kwam er steeds meer chemotherapie. Ook krijgt nu standaard iedere patiënt met retinoblastoom een hersenscan om te bekijken of er ook een tumor in de hersenen zit. (belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content