‘Medicinale cannabis is deze zomer al wettelijk verkrijgbaar’

Maggie De Block (Open VLD), minister van Volksgezondheid © BELGA

Medicinale cannabis mag binnenkort verkocht en gebruikt worden. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) heeft het koninklijk besluit hiervoor ondertekend.

Volgens De Morgen is de publicatie in het Belgisch Staatsblad voor eind juni gepland. De maatregel wordt tien dagen later van kracht.

Het KB stelt dat geneesmiddelen met actieve bestanddelen van cannabis, die over een vergunning beschikken, wettelijk en enkel op voorschrift verkocht en gebruikt mogen worden. “Er zijn voldoende bewijzen die aantonen dat bepaalde patiënten hiermee geholpen worden”, vindt de minister. Met bepaalde patiënten bedoelt ze “bijvoorbeeld volwassenen met matige tot ernstige spasticiteit vanwege multiple sclerose (MS)”.

Terugbetaling

Op dit moment is er in België slechts één geneesmiddel met actieve bestanddelen van cannabis dat in aanmerking komt voor gebruik en verkoop. Het gaat om Sativex, een orale spray.

Op het kabinet van minister De Block vernam de krant dat elke arts de therapeutische vrijheid zal hebben om medicinale cannabis voor te schrijven. “Maar enkel die patiënten met spasticiteit door MS zullen in aanmerking komen voor de terugbetaling ervan.”

De onderhandelingsprocedure voor die terugbetaling loopt nog. “Als alles goed gaat, wordt die voor het einde van het jaar afgerond.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content