Ik zag haar op een studiedag in Amsterdam over media en gezondheid. Er waren uiteenzettingen van artsen, wetenschappers en journalisten, ze klom moeizaam het podium op om haar verhaal te doen. Een pittige dame van rond de 40 met een voortschrijdende, ongeneeslijke spierziekte.

Ze kwam getuigen over de rol van de media in haar leven, als patiënt. Die rol had ze sterk beperkt sinds ze de ziekte had, zei ze. Ze las geen kranten meer, meed nieuwssites en televisiejournaals en draaide de knop om bij de aankondiging van het nieuws op de radio. Maar al te vaak had ze gelezen en gehoord over grote doorbraken en nieuwe remedies die haar uit haar lijden konden verlossen en haar telkens hoopvol stemden, om vervolgens helemaal niets meer te horen van de wonderbaarlijke ontdekkingen. Ze nam het de media kwalijk, vertelde ze. Ze had er genoeg van.

Helaas slaagde ze er niet in het nieuws uit haar leven te bannen. Spectaculaire berichten omtrent haar ziekte werden haar nog steeds doorgebeld door vrienden en familie die het goed bedoelden. En het bracht haar telkens weer van haar stuk. Ze wilde weten of journalisten er ooit bij stilstaan, bij de mensen die echt met de ziekte te maken hebben. Je kon een speld horen vallen.

Pil tegen dementie

Ik dacht aan haar toen ik onlangs wakker werd met op de wekkerradio het nieuws over een belangrijke doorbraak voor alzheimerdementie. Er zou een pil in de maak zijn die dementie voorkomt. Het zoveelste ophefmakende bericht over nog een ongeneeslijke ziekte die veel angst inboezemt. De doorbraak bleek te berusten op een nieuw ontdekte moleculaire pathway aan de basis van het aftakelingsproces in het demente brein van proefmuizen, wat heel misschien in de verre toekomst zou kunnen leiden tot een medicijn dat de ziekte van Alzheimer afremt. Toekomst die alvast te ver ligt om ooit van pas te komen voor huidige patiënten.

Wat doet zo'n nieuws met een mens die de eerste tekenen van alzheimer vertoont? En wat doet het met zijn omgeving? Veel media berichten te zwart-wit. Ze zijn ongenuanceerd, vindt ook alzheimeronderzoeker Bart De Strooper als ik hem erover bel. We zijn natuurlijk blij met de aandacht voor dementie, maar de berichtgeving gaat er te vaak over, zegt hij. Ondanks alle vermeende doorbraken die de voorbije paar jaar de media haalden, hebben we vandaag nog geen enkel medicijn voor alzheimerdementie.

Wetenschappers gaan hier trouwens niet vrijuit, vindt de expert zelf, ze rapporteren soms te enthousiast over hun onderzoek aan mediamensen zonder wetenschappelijke achtergrond. Dat vertelt ook Christophe Matthys, professor in humane voeding, aan Bodytalk. De vele tegenstrijdige en soms ronduit verkeerde adviezen over melk, vet, suiker, superfoods of brood in de media komen hem stilaan de oren uit. Er is de voorbije 50 jaar niets fundamenteels gewijzigd aan de kennis over voeding. Er valt niets spectaculairs te vertellen. Maar dat interesseert geen kat.

Lees meer over voeding in de media in de nieuwe editie van Bodytalk

Ik zag haar op een studiedag in Amsterdam over media en gezondheid. Er waren uiteenzettingen van artsen, wetenschappers en journalisten, ze klom moeizaam het podium op om haar verhaal te doen. Een pittige dame van rond de 40 met een voortschrijdende, ongeneeslijke spierziekte. Ze kwam getuigen over de rol van de media in haar leven, als patiënt. Die rol had ze sterk beperkt sinds ze de ziekte had, zei ze. Ze las geen kranten meer, meed nieuwssites en televisiejournaals en draaide de knop om bij de aankondiging van het nieuws op de radio. Maar al te vaak had ze gelezen en gehoord over grote doorbraken en nieuwe remedies die haar uit haar lijden konden verlossen en haar telkens hoopvol stemden, om vervolgens helemaal niets meer te horen van de wonderbaarlijke ontdekkingen. Ze nam het de media kwalijk, vertelde ze. Ze had er genoeg van. Helaas slaagde ze er niet in het nieuws uit haar leven te bannen. Spectaculaire berichten omtrent haar ziekte werden haar nog steeds doorgebeld door vrienden en familie die het goed bedoelden. En het bracht haar telkens weer van haar stuk. Ze wilde weten of journalisten er ooit bij stilstaan, bij de mensen die echt met de ziekte te maken hebben. Je kon een speld horen vallen. Ik dacht aan haar toen ik onlangs wakker werd met op de wekkerradio het nieuws over een belangrijke doorbraak voor alzheimerdementie. Er zou een pil in de maak zijn die dementie voorkomt. Het zoveelste ophefmakende bericht over nog een ongeneeslijke ziekte die veel angst inboezemt. De doorbraak bleek te berusten op een nieuw ontdekte moleculaire pathway aan de basis van het aftakelingsproces in het demente brein van proefmuizen, wat heel misschien in de verre toekomst zou kunnen leiden tot een medicijn dat de ziekte van Alzheimer afremt. Toekomst die alvast te ver ligt om ooit van pas te komen voor huidige patiënten. Wat doet zo'n nieuws met een mens die de eerste tekenen van alzheimer vertoont? En wat doet het met zijn omgeving? Veel media berichten te zwart-wit. Ze zijn ongenuanceerd, vindt ook alzheimeronderzoeker Bart De Strooper als ik hem erover bel. We zijn natuurlijk blij met de aandacht voor dementie, maar de berichtgeving gaat er te vaak over, zegt hij. Ondanks alle vermeende doorbraken die de voorbije paar jaar de media haalden, hebben we vandaag nog geen enkel medicijn voor alzheimerdementie. Wetenschappers gaan hier trouwens niet vrijuit, vindt de expert zelf, ze rapporteren soms te enthousiast over hun onderzoek aan mediamensen zonder wetenschappelijke achtergrond. Dat vertelt ook Christophe Matthys, professor in humane voeding, aan Bodytalk. De vele tegenstrijdige en soms ronduit verkeerde adviezen over melk, vet, suiker, superfoods of brood in de media komen hem stilaan de oren uit. Er is de voorbije 50 jaar niets fundamenteels gewijzigd aan de kennis over voeding. Er valt niets spectaculairs te vertellen. Maar dat interesseert geen kat.Lees meer over voeding in de media in de nieuwe editie van Bodytalk