Dat massage nuttig kan zijn om woede en slechte gevoelens uit een lichaam te wrijven, weet iedereen die het regelmatig moet doen, maar het vakblad Science Translational Medicine laat weten dat het ook letterlijk een helend effect kan hebben.

Het bewegen van gespannen spieren resulteert in een vermindering van de concentraties aan stoffen in het weefsel die ontsteking in de hand kunnen werken.

Daarenboven zouden de spiercellen onder druk van de massage energie mobiliseren om aan hun herstel te werken. Het onderzoek gebeurde aan de hand van biopsieën van spieren voor en na een massage, en focuste op de tumor-necrosefactor-alfa en op interleukine-6: ontstekingsremmende stoffen die in verschillende fasen als reactie op een massage worden weggewerkt.

Anderzijds worden kinase-enzymen geactiveerd om een energieboost in de hand te werken.

Meestal wordt het effect van een massage op puur subjectieve basis beoordeeld. (DD)

Dat massage nuttig kan zijn om woede en slechte gevoelens uit een lichaam te wrijven, weet iedereen die het regelmatig moet doen, maar het vakblad Science Translational Medicine laat weten dat het ook letterlijk een helend effect kan hebben. Het bewegen van gespannen spieren resulteert in een vermindering van de concentraties aan stoffen in het weefsel die ontsteking in de hand kunnen werken. Daarenboven zouden de spiercellen onder druk van de massage energie mobiliseren om aan hun herstel te werken. Het onderzoek gebeurde aan de hand van biopsieën van spieren voor en na een massage, en focuste op de tumor-necrosefactor-alfa en op interleukine-6: ontstekingsremmende stoffen die in verschillende fasen als reactie op een massage worden weggewerkt. Anderzijds worden kinase-enzymen geactiveerd om een energieboost in de hand te werken. Meestal wordt het effect van een massage op puur subjectieve basis beoordeeld. (DD)