Massaal ziekteverzuim arbeiders blijft uit na afschaffing carensdag

De afschaffing van de carensdag, de eerste dag ziekteverlof zonder loon voor arbeiders, heeft dan toch niet geleid tot een grote toename van de afwezigheden, zoals de werkgevers vreesden.

Door de afschaffing van de carensdag, de eerste dag ziekteverlof zonder loon voor arbeiders, zijn er niet meer afwezigen waarvoor werkgevers aanvankelijk vreesden. Dat schrijft de krant De Morgen, die zich baseert op een onderzoek van Securex.

“Sinds de afschaffing van de carensdag is er een klein, maar toch significant verschil in korte afwezigheden. In de eerste helft van het jaar is er een daling, maar die is minder groot bij arbeiders en bedienden die voorheen een carensdag hadden. De arbeiders die vorig jaar een carensdag hadden, melden zich dus iets makkelijker ziek”, zegt Heidi Verlinden, HR-researchexpert bij Securex.

“Maar de toename is niet zo groot als gevreesd.” De kosten voor bedrijven nemen ook toe, aldus Securex. De HR-dienstverlener verwacht dat de absenteïsmekosten voor arbeiders dit jaar met 2 procent zullen stijgen door de extra te betalen dagen loon. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content