Mannen rouwen anders dan vrouwen

© Thinkstock

Uit een recente enquête blijkt dat Belgische mannen op een andere manier rouwen dan vrouwen. Maar almaar meer vrouwen doorlopen tegenwoordig een zogenaamd ‘mannelijk’ rouwproces.

In een recente onderzoeksenquête werd de rouwverwerking van de Belg onder de loep genomen. De enquête, die werd afgenomen bij 600 Belgen, gaat uit van vier rouwstijlen. Daarbij blijkt dat het zogenaamde ‘mannelijke’ rouwproces tegenwoordig vrijwel evenveel voorkomt bij vrouwen als bij mannen.

De onderzoeksenquête in opdracht van uitvaartverzekeraar Dela verliep via een consumentenpanel op internet. De deelnemers aan de ondervraging waren tussen 18 en 70 jaar oud. Ze hadden in de afgelopen vijf jaar allemaal te maken gehad met een overlijden in hun gezin.

Het rouwproces krijgt in onze geïndustrialiseerde samenleving almaar minder plaats of tijd. Hoogleraar psychologie Manu Keirse (KUL) duidt deze evolutie. “Rouwsymptomen als droefheid, angstdromen, emotionele pijn of extreme vermoeidheid zijn normale reacties na een overlijden”, aldus professor Keirse. “Als ze na meerdere weken aanhouden, riskeert de nabestaande al snel de diagnose depressie opgeplakt te krijgen. Maar rouwen is geen depressie. Het is een normaal verwerkingsproces.”

Verschillen tussen man en vrouw

De enquête gaat uit van vier rouwstijlen. Allereerst is er een groep mensen die zich in zijn rouwproces richt op de eigen sociale kring en op het verleden. Deze rouwenden hebben veel behoefte om herinneringen en gevoelens uit te wisselen. Volgens de studie komt die rouwstijl, die vooral aan vrouwen toegeschreven wordt, voor bij 31 procent van de vrouwen en bij 24 procent van de mannen.

Een volgende groep verwerkt zijn verdriet buiten de eigen kring. Zo zijn er mensen die professionele hulp zoeken of op internet herinneringen delen. Door hun rouwervaringen uit te wisselen met een ruimer publiek verloopt het proces bij deze groep mensen doorgaans sneller. Ruim 35 procent van de mannen en 22 procent vrouwen rouwt zo in ons land.

Er zijn ook nabestaanden die bij het rouwproces in de emotie blijven hangen. Ze kunnen het verlies niet plaatsen in de nieuwe realiteit. Bij deze groep rouwenden domineert emotionele ontreddering. Dat kan leiden tot grote gevoelens van angst, uitputting en verwardheid. Deze manier van rouwen komt voor bij 24 procent van de vrouwen en 16 procent van de mannen.

‘Mannelijk’ rouwproces

Ten slotte is er een groep rouwenden die zijn gevoelens en de omgeving onder controle tracht te houden. Door zichzelf actief bezig te houden, knopen ze weer aan met het dagelijkse leven. Vroeger werd die rouwstijl gezien als typisch mannelijk, maar uit de enquête blijkt dat 23 van de Belgische vrouwen en 26 procent van de Belgische mannen in die categorie vallen. (YD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content