Een wereld zonder malaria is ook voor de economie een goede zaak. Het kan minstens 4 biljoen dollar - 4 met twaalf nullen erachter - in het laatje brengen, zeggen de Verenigde Naties (VN).

Malaria eist niet alleen een hoog dodental, ruim een half miljoen mensen per jaar, het brengt ook de economie zware schade toe. Meer malaria betekent meer kinder- en moedersterfte, meer afwezigheid op school en op het werk, minder productieve arbeidskrachten. De ziekte kost Afrika alleen al jaarlijks 12 miljard dollar (10,7 miljard euro) aan productieverlies.

Investering meer dan waard

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Roll Back Malaria Partnership kan het uitroeien van malaria de wereldeconomie minstens 4 biljoen dollar extra opleveren in de periode 2016-2030. In Afrika ten zuiden van de Sahara alleen zou dat al 270 miljard dollar in het laatje brengen.

Om malaria uit te roeien tegen 2030 is naar schatting nog 110 miljard dollar nodig. Maar als je naar de resultaten kijkt, is dat de investering meer dan ooit waard, zeggen de VN-organisaties.

Landen waar malaria op de terugweg is, zien hun economie nu al sneller groeien dan landen waar malaria nog sterk toeslaat.

Millenniumdoelen

Beide organisaties presenteren hun cijfers tijdens de Internationale Conferentie over Ontwikkelingsfinanciering die vandaag in het Ethiopische Addis Abeba van start gaat. Zevenduizend politici en technici hebben het er over de financiering van de ontwikkelingsinspanningen na 2015. Eind dit jaar lopen de VN-millenniumdoelstellingen af. Ze worden vervangen door duurzame ontwikkelingsdoelen. Die leggen doelstellingen tegen 2030 vast.

Een van de millenniumdoelen was het terugdringen van het aantal malariagevallen. Wereldwijd daalt het aantal malariadoden gestaag. Volgens de jongste cijfers sterven jaarlijks 584.000 mensen aan de ziekte, een daling met de helft sinds 2000.

Met het Roll Back Malaria Partnership zwengelen de VN sinds 1998 de strijd tegen malaria aan. (IPS)

Een wereld zonder malaria is ook voor de economie een goede zaak. Het kan minstens 4 biljoen dollar - 4 met twaalf nullen erachter - in het laatje brengen, zeggen de Verenigde Naties (VN).Malaria eist niet alleen een hoog dodental, ruim een half miljoen mensen per jaar, het brengt ook de economie zware schade toe. Meer malaria betekent meer kinder- en moedersterfte, meer afwezigheid op school en op het werk, minder productieve arbeidskrachten. De ziekte kost Afrika alleen al jaarlijks 12 miljard dollar (10,7 miljard euro) aan productieverlies.Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Roll Back Malaria Partnership kan het uitroeien van malaria de wereldeconomie minstens 4 biljoen dollar extra opleveren in de periode 2016-2030. In Afrika ten zuiden van de Sahara alleen zou dat al 270 miljard dollar in het laatje brengen.Om malaria uit te roeien tegen 2030 is naar schatting nog 110 miljard dollar nodig. Maar als je naar de resultaten kijkt, is dat de investering meer dan ooit waard, zeggen de VN-organisaties.Landen waar malaria op de terugweg is, zien hun economie nu al sneller groeien dan landen waar malaria nog sterk toeslaat.Beide organisaties presenteren hun cijfers tijdens de Internationale Conferentie over Ontwikkelingsfinanciering die vandaag in het Ethiopische Addis Abeba van start gaat. Zevenduizend politici en technici hebben het er over de financiering van de ontwikkelingsinspanningen na 2015. Eind dit jaar lopen de VN-millenniumdoelstellingen af. Ze worden vervangen door duurzame ontwikkelingsdoelen. Die leggen doelstellingen tegen 2030 vast.Een van de millenniumdoelen was het terugdringen van het aantal malariagevallen. Wereldwijd daalt het aantal malariadoden gestaag. Volgens de jongste cijfers sterven jaarlijks 584.000 mensen aan de ziekte, een daling met de helft sinds 2000.Met het Roll Back Malaria Partnership zwengelen de VN sinds 1998 de strijd tegen malaria aan. (IPS)