Maken frisdranken je depressief?
Wie ouder is dan 50 en dagelijks meer dan een vergelijkbare hoeveelheid van 4 blikjes frisdrank nuttigt, zou tot 30% meer risico op een depressie zou lopen.
Laat je vooral niet bang maken door de recente studie die suggereert dat wie ouder is dan 50 en dagelijks meer dan een vergelijkbare hoeveelheid van 4 blikjes frisdrank nuttigt, tot 30% meer risico op een depressie zou lopen. Want dat besluit is wel heel kort door de bocht.
Neuroloog Honglei Chen werkt aan de prestigieuze Amerikaanse National Institutes of Health en zal de resultaten van zijn onderzoek in maart presenteren op het jaarlijkse congres van de American Academy of Neurology.
In 1995 en 1996 schreven 263.925 oudere volwassenen (50-plussers) zich in op het onderzoek van Chen. Bij de inschrijving vulden ze een vragenlijst in naar het gebruik van drank.
Tien jaar later schreef Chen deze mensen opnieuw aan, ditmaal met de vraag of er in tussentijd bij hen een diagnose van depressie was opgesteld. Dat bleek bij 11.311 deelnemers effectief gebeurd te zijn. Kunstmatig gezoete frisdrank zou daarin een belangrijke rol spelen.
Harde Cijfers …
Bij frequente drinkers van “diet soda”, wat minstens 4 blikjes of het equivalent daarvan per dag betekent, zou het risico op depressie ongeveer 31% groter zijn dan bij mensen die slechts zelden een blik frisdrank opentrekken.
Bij klassieke frisdranken met gewone suikers zou de risicoverhoging rond 22% schommelen.
Het best af leken de mensen die elke dag 4 koppen koffie dronken. Bij hen zou het risico met bijna 10% afnemen.
De toestand leek echter een bijna dramatische omvang aan te nemen bij mensen die elke dag minstens 4 blikken “diet fruit punch” dronken. Bij hen zou het risico op een diagnose van depressie maar liefst 51% hoger liggen dan bij mensen die nooit zulke punch dronken.
Fruit punch die alleen met natuurlijke suikers aangezoet was, leverde slechts een verhoging van 8% op, wat je niet de moeite kunt noemen.
Diet iced tea zou een risicoverhoging van 25% opleveren.
Of een potentieel virtuele mogelijkheid?
Volgens hoofdonderzoeker Chen suggereren deze resultaten minder van deze dranken drinken en ze vervangen door wat meer koffie zonder suiker wat het persoonlijke risico op een depressie zou kunnen doen dalen.
Officieel zegt Chen niets fout, want voor wetenschappers betekent het woord “suggereren” evenveel als “zou misschien eventueel wel eens een potentieel virtuele mogelijkheid kunnen omvatten”. Excuseer voor het rommeltje dat echter neerkomt op een “wij hebben hiermee niets bewezen”. Maar zo kort en duidelijk brengen wetenschappers hun boodschap niet graag, want ze moeten aan de financiering van toekomstige projecten denken.
Chen zou niet meer mogen zeggen dan dat er bij sommige groepen die artificieel gezoete frisdranken drinken 10 jaar later meer depressies vastgesteld werden. That’s it. En daar kom je niet ver mee.
Want er is geen enkel bewijs dat veel diet soda drinken tot meer depressies leidt. Dat het ene de oorzaak is van het andere.
Misschien drinken mensen met een neiging tot depressie meer zoete frisdranken omdat ze zich daardoor beter gaan voelen. Misschien zijn het wel piekeraars die zich over allerlei zaken zorgen maken en die net daarom voor energiearme, kunstmatig gezoete frisdranken kiezen. We weten het niet en we komen het met deze studie ook niet te weten.
Oeverloos ongespecifieerd
Het persbericht van deze studie hanteert bovendien weinig heldere omschrijvingen. Welke dranken je bijvoorbeeld allemaal een fruit punch mag noemen, is niet duidelijk afgelijnd. Natuurlijk sap, aangelengd sap, water met een vruchtensmaakje?
Ook over de kunstmatige zoetstoffen is er geen duidelijkheid, maar misschien komt die er wel wanneer Chen zijn studie presenteert of ze gepubliceerd krijgt in een ernstig wetenschappelijk tijdschrift.
Besluit?
Het is bizar dat dit persbericht al zo vroeg bekendgemaakt wordt. Het lijkt alsof Chen of de American Academy of Neurology vooral het nieuws willen halen met een sensationeel bericht en dat lijkt voor geen van beide een goede zet.
Over het besluit van de studie dat frisdranken het risico op depressie verhogen, hoeven we ons voorlopig zeker niet bang te (laten) maken. Studies die enige kans willen maken om ons van dit risico te overtuigen, zullen van een indrukwekkend hogere kwaliteit moeten zijn dan het gerucht dat Chen en de American Academy of Neurology momenteel verspreiden.
We willen daarmee zeker niet het gebruik van frisdranken aanmoedigen want te veel frisdrank lijkt wel degelijk een risico op overgewicht in te houden.
De beste drank is en blijft nog altijd gewoon water.
Jan Etienne, Bodytalk
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier