Maggie De Block: ‘TTIP kan invloed hebben op remgeld en terugbetaling geneesmiddelen’

© Belga

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block sluit niet uit dat het vrijhandelsverdrag waar de EU en de VS aan werken een invloed kan hebben op het recht van de Belgische regering om te beslissen over het remgeld of het bedrag van terugbetaling van geneesmiddelen.

De Europese Commissie onderhandelt al een hele tijd met de VS over een Transatlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP). Dat moet handel goedkoper en makkelijker maken en zo de Europese en Amerikaanse economieën een boost geven. Critici vrezen echter dat het akkoord zal leiden tot lagere standaarden en een bedreiging vormt voor publieke diensten.

“Ik kan een zekere ongerustheid rond TTIP en onze gezondheidszorg best begrijpen”, antwoordde Maggie De Block op vragen van Kamerleden Maya Detiège (SP.A), Fatma Pehlivan (SP.A) en Philippe Blanchart (PS). De minister volgt de onderhandelingen naar eigen zeggen “zeer waakzaam” op. Niettemin lijkt De Block er gerust op dat de Belgische gezondheidszorg niet op de helling staat. Eurocommissaris Cecilia Malmström en de Amerikaanse toponderhandelaar Michael Froman verzekerden al dat het verdrag nationale of lokale autoriteiten “niet verhinderen om diensten aan te bieden of te ondersteunen in sectoren als watervoorziening, onderwijs, gezondheidszorg en sociale diensten”, bracht de liberale minister in herinnering.

Terugbetaling

Ook over het omstreden ISDS-mechanisme voor geschillenbeslechting tussen overheden en investeerders is De Block niet ongerust. “Ik heb er het volste vertrouwen in dat de Europese Commissie voldoende garanties zal inbouwen (…) om het recht van de staten te waarborgen om regels vast te stellen” voor de bescherming van de volksgezondheid.

Is wel een “gevoelige kwestie” voor De Block: de tariefbetaling en de terugbetaling van geneesmiddelen. “Het handelsakkoord kan een invloed hebben op het recht van de regeringen om te beslissen over het remgeld of het bedrag van terugbetaling”, zei de minister, zonder verder in detail te treden. En op vlak van de online verkoop van geneesmiddelen heeft België alvast bijkomend voorbehoud ingediend, bovenop het Europese voorbehoud over de kwestie, aldus nog De Block. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content