Een taks op suikerhoudende frisdranken werkt alleen ontradend als je de hoogte van de taks aan het aantal calorieën koppelt, zegt Chen Zhen van het Research Triangle Institute. Als je de taks berekent op basis van de inhoudsmaat van een blikje of fles, dan werkt het niet. De nieuwe studie verscheen in het American Journal of Agricultural Economics.

Als je een colablikje bijvoorbeeld 6 (dollar)cent duurder maakt, dan daalt de consumptie van calorieën met 9,3 procent, berekende het team van Zhen.

Verschillende Amerikaanse staten probeerden al tevergeefs een taks op frisdrank in te voeren maar vonden daarvoor nooit een politieke meerderheid.

Obesitas

In de VS heeft 70 procent van de volwassenen overgewicht; bij een derde van de volwassenen is sprake van obesitas.

Bij jonge kinderen is een kentering zichtbaar: het aantal kinderen van twee tot vijf jaar oud met obesitas is in tien jaar tijd met 43 procent gedaald, de eerste grote daling. (IPS)

Als je een colablikje bijvoorbeeld 6 (dollar)cent duurder maakt, dan daalt de consumptie van calorieën met 9,3 procent, berekende het team van Zhen.Verschillende Amerikaanse staten probeerden al tevergeefs een taks op frisdrank in te voeren maar vonden daarvoor nooit een politieke meerderheid.In de VS heeft 70 procent van de volwassenen overgewicht; bij een derde van de volwassenen is sprake van obesitas.Bij jonge kinderen is een kentering zichtbaar: het aantal kinderen van twee tot vijf jaar oud met obesitas is in tien jaar tijd met 43 procent gedaald, de eerste grote daling. (IPS)