Vakantie zou synoniem moeten zijn met een periode van rust en ontspanning, om de batterijen weer op te laden. Toch vindt 48 procent periodes vlak voor en na vakantieperiodes zo stresserend dat ze zich soms afvragen of het wel de moeite loont om vakantie te nemen. Dat blijkt uit een onderzoek van Securex.

67 procent stelt zelfs dat ze voor en na de vakantie harder moeten werken dan gewoonlijk, ook al is er een back-up voorzien. Als je niet op hulp kan rekenen, dan stijgt dit zelfs tot 81 procent.

Securex merkt op dat een goede 'permanentie'-regeling kan helpen om de periode voor en na de vakantie minder stresserend te maken. Werknemers van wie het werk niet wordt overgenomen, vragen zich meer af (56 procent) of het de moeite loont vakantie te nemen. Als het werk wel wordt overgenomen, dan daalt dit tot 36 procent.

Geen tijd voor vakantie

'Eigenlijk hebben we geen tijd meer voor vakantie', zegt Hermina Van Coillie, HR Research Expert bij Securex. 'Daarnaast (en daardoor) hebben we ook weinig tijd om bij te springen wanneer collega's afwezig zijn. Permanentie of een back-up organiseren tijdens vakantieperiodes kan helpen. Dit wil niet zeggen dat iemand tijdens je afwezigheid je hele takenpakket moet overnemen. Gewoon al ervoor zorgen dat iemand (een collega, tijdelijke kracht of jobstudent) je telefoons beantwoordt, kan een hele hulp zijn.'

Securex benadrukt verder dat vakantie nodig is om het lichaam de tijd te geven zich te herstellen na een periode van werk. Als je deze recuperatie aanhoudend blijft uitstellen, dan neemt de herstelbehoefte toe en verhoogt de kans op het ontwikkelen van bepaalde psychische gezondheidsproblemen, zoals depressie en burn-out.

Enkele tips

- Voorzie permanentie: Laat collega's of een jobstudent inspringen tijdens de vakantie

- Vermijd deadlines vlak voor of vlak na een vakantieperiode, spreid de werkdruk in die periode.

- Geniet van je vakantie op jouw manier: Werk als je wil werken, maar voel je niet verplicht.

(TE)

Vakantie zou synoniem moeten zijn met een periode van rust en ontspanning, om de batterijen weer op te laden. Toch vindt 48 procent periodes vlak voor en na vakantieperiodes zo stresserend dat ze zich soms afvragen of het wel de moeite loont om vakantie te nemen. Dat blijkt uit een onderzoek van Securex.67 procent stelt zelfs dat ze voor en na de vakantie harder moeten werken dan gewoonlijk, ook al is er een back-up voorzien. Als je niet op hulp kan rekenen, dan stijgt dit zelfs tot 81 procent.Securex merkt op dat een goede 'permanentie'-regeling kan helpen om de periode voor en na de vakantie minder stresserend te maken. Werknemers van wie het werk niet wordt overgenomen, vragen zich meer af (56 procent) of het de moeite loont vakantie te nemen. Als het werk wel wordt overgenomen, dan daalt dit tot 36 procent.'Eigenlijk hebben we geen tijd meer voor vakantie', zegt Hermina Van Coillie, HR Research Expert bij Securex. 'Daarnaast (en daardoor) hebben we ook weinig tijd om bij te springen wanneer collega's afwezig zijn. Permanentie of een back-up organiseren tijdens vakantieperiodes kan helpen. Dit wil niet zeggen dat iemand tijdens je afwezigheid je hele takenpakket moet overnemen. Gewoon al ervoor zorgen dat iemand (een collega, tijdelijke kracht of jobstudent) je telefoons beantwoordt, kan een hele hulp zijn.'Securex benadrukt verder dat vakantie nodig is om het lichaam de tijd te geven zich te herstellen na een periode van werk. Als je deze recuperatie aanhoudend blijft uitstellen, dan neemt de herstelbehoefte toe en verhoogt de kans op het ontwikkelen van bepaalde psychische gezondheidsproblemen, zoals depressie en burn-out. (TE)