Lichter met light: laat je niet bij de neus nemen

Kunstmatige zoetstoffen worden massaal gebruikt. Toch zien we nauwelijks een effect op het overgewicht. © istock

Kunstmatige zoetstoffen brengen amper energie aan. Dat betekent niet dat je daarom onbeperkt light of zero kunt gaan.

De hoop bij de introductie van kunstmatige zoetstoffen was dat ze snel zouden bijdragen tot gewichtsverlies bij mensen met overgewicht. Die hoop is nooit werkelijkheid geworden. Integendeel, het aantal mensen met overgewicht neemt wereldwijd nog altijd toe.

In studies van kunstzoetmiddelen verliezen de deelnemers nochtans vaak wat gewicht. Dat is nooit spectaculair veel, maar het gewicht daalt wat, zeker als er ook sprake is van bijkomende begeleidingsprogramma’s. In zulke studies worden de deelnemers van kortbij opgevolgd. Dat op zich is vaak voldoende om alert te blijven en op de voeding te letten, wat de kans op een positief resultaat uiteraard verhoogt. Bovendien zijn veel studies van korte duur. Dat is een belangrijke factor. Inspanningen om gewicht te verliezen werpen op de korte termijn vaak vruchten af, maar dat effect neemt meestal af met de tijd. Over de resultaten na enkele jaren word je niets wijzer, hoewel dan pas aandoeningen zoals diabetes type 2 die een rechtstreeks gevolg zijn van overgewicht optreden.

Reclame

Naast experimentele studies, die altijd een ietwat kunstmatige omgeving creëren, is er de praktijk in het dagelijkse leven. Ondanks het enthousiasme waarmee kunstmatig gezoete voeding en drank aangeprezen worden, neemt obesitas in de bevolking toe. De industrie doet haar duit in het zakje door onderzoek te financieren dat de gunstige effecten uitlicht. De mensen van marketing gebruiken die vervolgens om bij het publiek een positieve houding tegenover de producten te creëren, als onderdeel van de verkoopstrategie.

Kunstmatige zoetstoffen worden massaal gebruikt. Toch zien we nauwelijks een effect op het overgewicht. Een van de mogelijke verklaringen is dat consumenten ervan uitgaan dat bijvoorbeeld frisdranken met kunstmatige zoetstof geen energie aanbrengen en dat ze zich dus met een gerust hart een extraatje mogen veroorloven.

Uiteindelijk dringt slechts 1 conclusie zich op: laat je niet misleiden en denk niet dat je met kunstmatig gezoete voeding op veilig speelt. Het effect lijkt beperkt, als het al bestaat.

Lees ook:

Suikervervangers veroorzaken evengoed diabetes en obesitas

Een bittere pil: ultieme suikervervanger voorlopig onvindbaar

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content