Dat vooral mannen getroffen worden, is "altijd zo geweest", verduidelijkt de Leuvense professor Frederik Nevens in De Morgen. "Daarnaast zien we dat mannen toch vaker een ongezonde levensstijl hebben.

Roken, drinken en weinig bewegen. Een hoge cholesterol en licht overgewicht kan al snel een leververvetting veroorzaken. Mannen krijgen sneller een bierbuikje. Ze hebben meer vet rond de buik en dus ook in de lever, terwijl vrouwen al vaker op andere plaatsen aankomen."

Hepatitis C

De grote oorzaak voor de piek is evenwel de enorme hepatitis C-besmetting via bloedtransfusies voor 1990, vervolgt Nevens. "Meer dan 100.000 mensen hebben toen hepatitis C opgelopen. De gevolgen komen nu pas aan de oppervlakte."

Wie besmet is met hepatitis C loopt veel kans om twintig tot dertig jaar later te kampen te krijgen met levercirrose, wat op zijn beurt in een aantal gevallen verantwoordelijk is voor leverkanker. Door de grondigere controles bij bloedtransfusies tegenwoordig zou het hepatitis C-probleem zichzelf op termijn wel weer moeten oplossen. (Belga/TE)

Dat vooral mannen getroffen worden, is "altijd zo geweest", verduidelijkt de Leuvense professor Frederik Nevens in De Morgen. "Daarnaast zien we dat mannen toch vaker een ongezonde levensstijl hebben. Roken, drinken en weinig bewegen. Een hoge cholesterol en licht overgewicht kan al snel een leververvetting veroorzaken. Mannen krijgen sneller een bierbuikje. Ze hebben meer vet rond de buik en dus ook in de lever, terwijl vrouwen al vaker op andere plaatsen aankomen." Hepatitis C De grote oorzaak voor de piek is evenwel de enorme hepatitis C-besmetting via bloedtransfusies voor 1990, vervolgt Nevens. "Meer dan 100.000 mensen hebben toen hepatitis C opgelopen. De gevolgen komen nu pas aan de oppervlakte." Wie besmet is met hepatitis C loopt veel kans om twintig tot dertig jaar later te kampen te krijgen met levercirrose, wat op zijn beurt in een aantal gevallen verantwoordelijk is voor leverkanker. Door de grondigere controles bij bloedtransfusies tegenwoordig zou het hepatitis C-probleem zichzelf op termijn wel weer moeten oplossen. (Belga/TE)