Levensverwachting steeg sinds 1970 met tien jaar tot 80,5 jaar

© iStock

We worden steeds ouder. Sinds 1970 is de levensverwachting in de OESO-landen met meer dan 10 jaar gestegen. In 2013 werden we gemiddeld 80,5 jaar.

De levensverwachting is sinds 1970 in de landen van de OESO met meer dan tien jaar gestegen om gemiddeld op 80,5 jaar uit te komen in 2013, zo blijkt uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Toch blijven er grote verschillen bestaan tussen landen, terwijl de Verenigde Staten onderaan de rangschikking komt te staan.

De levensverwachting ‘blijft regelmatig stijgen’ met gemiddeld drie tot vier maanden per jaar en ‘niets wijst op een vertraging’ in de OESO-zone, legt de organisatie van 34 landen uit, waaronder veel rijke landen en opkomende landen als Mexico, Chili of Turkije.

Japan spant kroon

Japan, Spanje, Zwitserland, Italië en Frankrijk staan het hoogst geklasseerd: de levensverwachting bij de geboorte van mannen en vrouwen lag er in 2013 hoger dan 82 jaar, waarbij Japan (83,4 jaar) en Spanje (83,2 jaar) de kroon spannen, zo geeft de jaarlijkse studie aan.

Onderaan de rangschikking staan Mexico (74,6 jaar), Hongarije (75,7 jaar), Slovakije (76,5 jaar) en Turkije (76,6 jaar). Turkije is wel aanzienlijk vooruit gegaan en nadert snel het gemiddelde, benadrukt de OESO.

De VS belanden met een levensverwachting van 78,8 jaar op de 28ste plaats (op 34 plaatsen), terwijl de uitgaven voor gezondheidszorg er het hoogst zijn per inwoner. De levensverwachting in de VS ligt vandaag ‘lager dan in de meeste andere OESO-landen door de hogere sterfte’ in verband met obesitas, een groter verbruik van medicijnen en illegale drugs, meer verkeersslachtoffers en meer moorden. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content