Net nu de hele discussie over het al dan niet legaliseren van cannabis weer volop in de actualiteit staat, is een studie gepubliceerd waaruit blijkt dat alleen al de legalisering op zich ervoor zorgt dat meer jongeren naar een joint gaan grijpen.

Wereldwijd gaan overal meer stemmen op om cannabis te legaliseren. In de VS zijn er nu al 17 staten waar het gebruik van cannabis min of meer wordt toegelaten en in 19 staten is cannabis op voorschrift mogelijk. Een studie in de International of Drug Policy toont nu echter aan dat heel wat jongeren die er anders niet aan zouden denken om een joint te roken, dat wél zouden doen als cannabisgebruik gelegaliseerd zou zijn.

"Wij wilden vooral nagaan of jongeren die anders geen risico vormen voor cannabismisbruik, in een risicogroep zouden belanden als cannabisgebruik zou toegelaten zijn", verduidelijkt een van de onderzoekers van het NYU Langone Medical Center.

Illegaal betekent zware rem

Een aantal resultaten liggen voor de hand: jongeren die al een risico vormen voor middelenmisbruik, lopen nog een hoger risico als cannabis zou gelegaliseerd worden. Maar ook jongeren die een laag risico vormen op middelengebruik, komen door de legalisering in een potentiële risicozone.

Het viel de onderzoekers trouwens erg op dat het feit dat iets 'illegaal' is nog altijd voor een groep jongeren een zware rem betekent. Ze vermijden de joint niet af omdat die gevaarlijk of slecht zou zijn, wel omdat cannabis roken wettelijk niet mag.

Bron: Palamar, J. J., Ompad, D. C., & Petkova, E.. Correlates of intentions to use cannabis among US high school seniors in the case of cannabis legalization. International Journal of Drug Policy.

Net nu de hele discussie over het al dan niet legaliseren van cannabis weer volop in de actualiteit staat, is een studie gepubliceerd waaruit blijkt dat alleen al de legalisering op zich ervoor zorgt dat meer jongeren naar een joint gaan grijpen.Wereldwijd gaan overal meer stemmen op om cannabis te legaliseren. In de VS zijn er nu al 17 staten waar het gebruik van cannabis min of meer wordt toegelaten en in 19 staten is cannabis op voorschrift mogelijk. Een studie in de International of Drug Policy toont nu echter aan dat heel wat jongeren die er anders niet aan zouden denken om een joint te roken, dat wél zouden doen als cannabisgebruik gelegaliseerd zou zijn."Wij wilden vooral nagaan of jongeren die anders geen risico vormen voor cannabismisbruik, in een risicogroep zouden belanden als cannabisgebruik zou toegelaten zijn", verduidelijkt een van de onderzoekers van het NYU Langone Medical Center.Een aantal resultaten liggen voor de hand: jongeren die al een risico vormen voor middelenmisbruik, lopen nog een hoger risico als cannabis zou gelegaliseerd worden. Maar ook jongeren die een laag risico vormen op middelengebruik, komen door de legalisering in een potentiële risicozone.Het viel de onderzoekers trouwens erg op dat het feit dat iets 'illegaal' is nog altijd voor een groep jongeren een zware rem betekent. Ze vermijden de joint niet af omdat die gevaarlijk of slecht zou zijn, wel omdat cannabis roken wettelijk niet mag.Bron: Palamar, J. J., Ompad, D. C., & Petkova, E.. Correlates of intentions to use cannabis among US high school seniors in the case of cannabis legalization. International Journal of Drug Policy.