De Global Drug Survey bevroeg 97.000 mensen in meer dan vijftig landen, waaronder België, over hun alcohol- en drugsgebruik. Deelnemers moesten onder meer de AUDIT-schaal invullen, een instrument van de Wereldgezondheidsorganisatie dat peilt of iemand problematisch drinkt.

Een score van 16 en meer wijst op een verhoogd risico voor alcoholproblemen, een score van 20 en meer zelfs op afhankelijkheid. Wat blijkt? 21,7 procent van de Belgische mannen die deelnamen, scoort meer dan 16 of 20, vergeleken met 13,5 procent van de mannen wereldwijd.

Prijs optrekken

Ook Belgische vrouwen (12,5 procent) scoren slechter dan het gemiddelde (10,4 procent).

Tegelijk geven Belgische drinkers minder aan dat ze het komende jaar wat minder zouden willen drinken, dat ze daarvoor hulp zouden willen of dat ze plannen hebben om hulp te zoeken. 1,6 procent van de Belgische drinkers zegt ook in het laatste jaar door alcoholgebruik op de spoed te zijn beland. Daarmee staat ons land op de zevende plaats wereldwijd.

De verontrustende cijfers van de Drug Survey sterken de experten in hun pleidooi om de verkoop van alcohol aan banden te leggen en de prijs op te trekken. (Belga/TE)

De Global Drug Survey bevroeg 97.000 mensen in meer dan vijftig landen, waaronder België, over hun alcohol- en drugsgebruik. Deelnemers moesten onder meer de AUDIT-schaal invullen, een instrument van de Wereldgezondheidsorganisatie dat peilt of iemand problematisch drinkt. Een score van 16 en meer wijst op een verhoogd risico voor alcoholproblemen, een score van 20 en meer zelfs op afhankelijkheid. Wat blijkt? 21,7 procent van de Belgische mannen die deelnamen, scoort meer dan 16 of 20, vergeleken met 13,5 procent van de mannen wereldwijd. Ook Belgische vrouwen (12,5 procent) scoren slechter dan het gemiddelde (10,4 procent). Tegelijk geven Belgische drinkers minder aan dat ze het komende jaar wat minder zouden willen drinken, dat ze daarvoor hulp zouden willen of dat ze plannen hebben om hulp te zoeken. 1,6 procent van de Belgische drinkers zegt ook in het laatste jaar door alcoholgebruik op de spoed te zijn beland. Daarmee staat ons land op de zevende plaats wereldwijd. De verontrustende cijfers van de Drug Survey sterken de experten in hun pleidooi om de verkoop van alcohol aan banden te leggen en de prijs op te trekken. (Belga/TE)