De Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen heeft de verlaging goedgekeurd van de leeftijd voor terugbetaling van ivf van 43 naar 42 jaar. Dat bericht de medische website MediQuality.

De leeftijdverlaging voor terugbetaling van ivf is een goede beslissing in een economisch moeilijke context van besparingen, reageert professor Michel De Vos, hoofd van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel.

Slaagpercentage van 5 procent

"De resultaten van meerdere wetenschappelijke studies stellen een efficiëntiedaling vast van de techniek bij vrouwen boven 41 jaar. In dit stadium is het evenwicht tussen de kost en het slaagpercentage niet meer in evenwicht." Zo haalt ivf in België een slaagpercentage van 5 procent bij vrouwen van 40 tot 43 jaar, aldus het rapport van het "College of Physicians for Assisted Reproduction Therapy" uit 2009.

De maatregel zou ten laatste op 1 januari 2013 in voege treden, zo hoopt Ri De Ridder, directeur-generaal van het Riziv.

Uitzonderingen

Twee categorieën van patiënten zullen echter nog steeds een ivf-terugbetaling tot 43 jaar kunnen genieten: vrouwen die een beroep deden op een eiceldonatie, en de vrouwen die hun eicellen invriezen om ze later te gebruiken.

In totaal zeven besparingsmaatregelen over medisch begeleide voortplanting werden goedgekeurd voor een totaalbedrag van 18,7 miljoen euro. De Nationale Commissie besliste eveneens om de terugbetalingsleeftijd te verlagen van intra-uteriene inseminatie van 42 naar 41 jaar. (Belga/TE)

De Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen heeft de verlaging goedgekeurd van de leeftijd voor terugbetaling van ivf van 43 naar 42 jaar. Dat bericht de medische website MediQuality. De leeftijdverlaging voor terugbetaling van ivf is een goede beslissing in een economisch moeilijke context van besparingen, reageert professor Michel De Vos, hoofd van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel. Slaagpercentage van 5 procent "De resultaten van meerdere wetenschappelijke studies stellen een efficiëntiedaling vast van de techniek bij vrouwen boven 41 jaar. In dit stadium is het evenwicht tussen de kost en het slaagpercentage niet meer in evenwicht." Zo haalt ivf in België een slaagpercentage van 5 procent bij vrouwen van 40 tot 43 jaar, aldus het rapport van het "College of Physicians for Assisted Reproduction Therapy" uit 2009. De maatregel zou ten laatste op 1 januari 2013 in voege treden, zo hoopt Ri De Ridder, directeur-generaal van het Riziv. Uitzonderingen Twee categorieën van patiënten zullen echter nog steeds een ivf-terugbetaling tot 43 jaar kunnen genieten: vrouwen die een beroep deden op een eiceldonatie, en de vrouwen die hun eicellen invriezen om ze later te gebruiken. In totaal zeven besparingsmaatregelen over medisch begeleide voortplanting werden goedgekeurd voor een totaalbedrag van 18,7 miljoen euro. De Nationale Commissie besliste eveneens om de terugbetalingsleeftijd te verlagen van intra-uteriene inseminatie van 42 naar 41 jaar. (Belga/TE)