Binnenkort hangt in de inkomhal van de negen ziekenhuizen van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) een lavendelgeur. Uit een onderzoek blijkt dat het welbevinden van de ondervraagden door de introductie van een lavendelgeur met 19,3 procent omhoog ging. Wanneer bezoekers en patiënten mee de geur mochten kiezen, steeg het welbevinden zelfs met meer dan 26 procent.

Dr. Craig Knight, verbonden aan de universiteit van het Engelse Exeter, begeleidde het onderzoek waarbij 173 mensen werden bevraagd. Ruim voldoende om relevante resultaten te bekomen, benadrukt Knight.

Lage kostprijs

Deze resultaten, en de lage kostprijs van 60 tot 90 euro per maand voor een begeuringselement, zetten ZNA ertoe aan het systeem in het Middelheimziekenhuis operationeel te houden en in de inkomhal van de andere acht ziekenhuizen te introduceren in 2012.

"We willen ook bekijken of geuren in andere afdelingen zinvol kunnen zijn. Op sommige plaatsen is daar trouwens vraag naar", aldus Machteld Van Keer ZNA.

De installatie is van Ambius, dat sinds drie jaar geur aanbiedt op de Belgische markt. Vooral in hotels, winkels maar ook in rusthuizen is daar vraag naar, zegt Nico Joly van Ambius. Het Middelheimziekenhuis is het eerste ziekenhuis dat Ambius begeurt. (Belga/TE)

Binnenkort hangt in de inkomhal van de negen ziekenhuizen van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) een lavendelgeur. Uit een onderzoek blijkt dat het welbevinden van de ondervraagden door de introductie van een lavendelgeur met 19,3 procent omhoog ging. Wanneer bezoekers en patiënten mee de geur mochten kiezen, steeg het welbevinden zelfs met meer dan 26 procent. Dr. Craig Knight, verbonden aan de universiteit van het Engelse Exeter, begeleidde het onderzoek waarbij 173 mensen werden bevraagd. Ruim voldoende om relevante resultaten te bekomen, benadrukt Knight. Lage kostprijs Deze resultaten, en de lage kostprijs van 60 tot 90 euro per maand voor een begeuringselement, zetten ZNA ertoe aan het systeem in het Middelheimziekenhuis operationeel te houden en in de inkomhal van de andere acht ziekenhuizen te introduceren in 2012. "We willen ook bekijken of geuren in andere afdelingen zinvol kunnen zijn. Op sommige plaatsen is daar trouwens vraag naar", aldus Machteld Van Keer ZNA. De installatie is van Ambius, dat sinds drie jaar geur aanbiedt op de Belgische markt. Vooral in hotels, winkels maar ook in rusthuizen is daar vraag naar, zegt Nico Joly van Ambius. Het Middelheimziekenhuis is het eerste ziekenhuis dat Ambius begeurt. (Belga/TE)