‘Late zwangerschappen zijn geen goede zaak’

Vrouwen krijgen best hun eerste kind voor ze 30 zijn en ‘ronden het gezin af’ voor hun 35e.

Terwijl het percentage Vlaamse vrouwen dat een kind krijgt voor hun 25e in de periode 2002-2011 daalde van 26,1 tot 22,4, steeg het aandeel dat 40 jaar of ouder was bij de geboorte van hun kind van 1,2 tot 2,3 procent.

Hoogleraar gynaecologie Thomas D’Hooghe (KU Leuven) waarschuwt in het gezondheidsmagazine Bodytalk echter voor deze evolutie waarbij vrouwen op steeds latere leeftijd zwanger worden.

“Hoe ouder, hoe langer vrouwen moeten proberen om zwanger te raken en hierbij een beroep moeten doen op kunstmatige hulp terwijl er steeds minder tijd overblijft. Bovendien nemen met de leeftijd ook de risico’s op verwikkelingen tijdens de zwangerschap sterk toe, zoals aangeboren afwijkingen, miskramen, zwangerschapsvergiftiging enzovoort. Lang wachten is echt geen goede zaak voor wie kinderen wenst”, aldus D’Hooghe.

Vruchtbaarst tussen 18 en 32

Meest aangewezen is het volgens D’Hooghe dat vrouwen hun eerste kind krijgen voor ze 30 zijn “en het gezin afronden” voor hun 35e. Vrouwen zijn het vruchtbaarst tussen 18 en 32 waarna hun vruchtbaarheid sterk afneemt. “De kans dat een vrouw ouder dan 40 met eigen eicellen en technische ondersteuning nog een kind op de wereld kan zetten is lager dan 10 procent”, aldus de Leuvense hoogleraar.

Om jonge vrouwen te bewegen op jongere leeftijd kinderen te krijgen is maatschappelijke ondersteuning nodig. “We moeten maatregelen nemen zodat vrouwen niet meer gedwongen worden om te kiezen tussen kinderen en een carrière. We moeten veel meer flexibele oplossingen creëren om vrouwelijk talent op de arbeidsmarkt te houden en tegelijk een gezin te laten stichten. Ik begrijp niet waarom de huidige vrouwelijke topministers, toch machtige vrouwen, niets ondernemen om de toestand te verbeteren”, aldus D’Hooghe. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content