Lagere bloeddruk met Bach

Johann Sebastian Bach © /
Jan Etienne
Jan Etienne Redacteur Bodytalk

Muziek kan je totaal tot rust brengen. En meer dan dat. Het kan ook de bloeddruk aardig doen dalen. Een Duitse arts verdedigt klassieke componisten als Bach en Mozart, maar lijkt vooral zijn eigen voorkeur na te hollen.

De Deutschen Gesellschaft für Hypertonie und Prävention zoekt duidelijk naar aandacht voor het congres dat ze binnenkort organiseert, want met dit sensationeel bericht over bloeddruk en klassieke muziek werpt ze een visje uit in de hoop op 12 december nog meer aandacht te vangen. Want dan pas maken ze duidelijk welke muziek de grootste invloed zou hebben op de bloeddruk.

Volgens professor dokter Hans-Joachim Trappe van de Universiteit Bochum in het Duitse Ruhrgebied, is dat klassieke muziek, want zij wordt volgens hem het meest ingezet.

Trappe lijkt daarmee wat kort door de bocht te gaan, want veel onderzoek naar het effect van verschillende muziekgenres op de bloeddruk lijkt er niet te zijn.

Wat is mis met heavy metal?

Dat belet Trappe niet om zo zijn mening te hebben over de gezondheidseffecten van verschillende muziekgenres.

Heavy Metal en techno hebben volgens hem geen positieve gezondheidseffecten. Of hooguit voor een zeldzame zonderling. Die kan er misschien wat frustratie en woede in kwijt (let op de woordkeuze), maar die muziekgenres jagen volgens Trappe de hartslag en bloeddruk de hoogte in en ze zetten het lichaam ook onder stress. Zelfs planten doen het minder goed onder heavy metal, voegt Trappe in DruckPunkt, het blad van de Duitse Hogedrukliga, er nog als uitsmijter aan toe.

Dat hij zelf een verkocht orgelspeler lezen we alleen in een voetnoot en het lijkt niet onwaarschijnlijk dat dit zijn opinie toch enigszins stuurt. Hopelijk is zijn voordracht op het aanstaande congres beter onderbouwd.

Kalmerend of enerverend

Verliezen we bovendien ook niet uit het oog dat klassieke muziek waarschijnlijk ook meer aansluit bij de cultuur van ernst die zo vaak heerst bij artsen en in ziekenhuizen, terwijl er op bijvoorbeeld heavy metal vaak neergekeken wordt als een muziekgenre voor dommekloten, wat het helemaal niet is.

Best mogelijk ook dat een metalhead net even rustig wordt van sommige nummers als een liefhebber van klassiek.

Dat kan controversieel lijken voor wie geen metal kent, maar alles hangt af van ritmes, toonaarden, melodiën en ga zo maar door.

Veel hangt ook af van de componisten. Reken je bijvoorbeeld ook een Dmitri Shostakovich of Sergei Prokofiev tot ‘de klassieke muziek’ of niet? De muziekkeuze Van Trappe DruckPunkt lijkt in dat opzicht veelzeggend.

Breed effect

Muziek doet alleszins veel met je lijf. Muziek die ontspant, doet je hart trager slaan, doet je rustiger ademen en brengt de bloeddruk en de concentratie stresshormonen naar beneden. Muziek kan zelfs helpen de dosering bij pijnbehandelingen te verminderen en soms zelfs volledig af te bouwen.

Want muziek brengt in ons een emotioneel palet aan het trillen en dat heeft een rechtstreeks effect op het zenuwstelsel en de hormonale huishouding. Zowel bij mensen met een verhoogde bloeddruk als bij wie gezond is.

Volgens Trappe zou je mensen met problemen aan de kransslagaders dus best Bach, Mozart, Händel, Corelli, Albinoni en Tartini aanbevelen. We kijken nieuwsgierig uit naar 12 december, de dag waarop De Duitse Gesellschaft für Hypertonie und Prävention ons meer duidelijkheid beloofd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content