Mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar, ongeveer 1,4 miljoen Vlamingen, krijgen vanaf oktober om de twee jaar een uitnodiging tot een dikkedarmkankeronderzoek met een test in hun brievenbus.

"Jaarlijks krijgen 5.000 Vlamingen te horen dat ze dikkedarmkanker hebben. We weten dat als dikkedarmkanker vroeg opgespoord wordt, deze beter behandeld kan worden en dat de overlevingskans stijgt", zegt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V). Zo overlijden jaarlijks 1.800 personen aan de ziekte. Volgens experts kan het bevolkingsonderzoek het aantal overlijdens door dikkedarmkanker met 400 per jaar doen dalen.

Mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar, ongeveer 1,4 miljoen Vlamingen, krijgen om de twee jaar een uitnodiging tot het onderzoek met een test in hun brievenbus.

Staal van de stoelgang

Het Centrum voor Kankeropsporing, dat ook de bevolkingsonderzoeken naar borstkanker en baarmoederhalskanker organiseert, verstuurt vanaf half oktober de uitnodigingen met de test, een immunochemische Fecaal Occult Bloed Test (iFOBT).

Bij die test wordt een staal van de stoelgang genomen, dat in een voorgefrankeerde enveloppe wordt gestuurd naar het Centrum voor Medische Analyse. De resultaten worden dan zowel naar de deelnemer als zijn huisarts gestuurd. "Het resultaat volgt binnen tien werkdagen", aldus Sarah Hoeck van het Centrum.

In 2013 krijgen mannen en vrouwen die 66, 68, 70, 72 en 74 jaar worden een uitnodiging. In 2014 krijgen zij die dezelfde leeftijd bereiken een uitnodiging, aangevuld met de 56, 58, 60, 62 en 64-jarigen, zodat tegen eind 2015 de volledige doelgroep aan bod is gekomen. Als er niets aan de hand is, krijgt men elke twee jaar een uitnodiging. (Belga/TE)

Mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar, ongeveer 1,4 miljoen Vlamingen, krijgen vanaf oktober om de twee jaar een uitnodiging tot een dikkedarmkankeronderzoek met een test in hun brievenbus."Jaarlijks krijgen 5.000 Vlamingen te horen dat ze dikkedarmkanker hebben. We weten dat als dikkedarmkanker vroeg opgespoord wordt, deze beter behandeld kan worden en dat de overlevingskans stijgt", zegt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V). Zo overlijden jaarlijks 1.800 personen aan de ziekte. Volgens experts kan het bevolkingsonderzoek het aantal overlijdens door dikkedarmkanker met 400 per jaar doen dalen.Mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar, ongeveer 1,4 miljoen Vlamingen, krijgen om de twee jaar een uitnodiging tot het onderzoek met een test in hun brievenbus.Het Centrum voor Kankeropsporing, dat ook de bevolkingsonderzoeken naar borstkanker en baarmoederhalskanker organiseert, verstuurt vanaf half oktober de uitnodigingen met de test, een immunochemische Fecaal Occult Bloed Test (iFOBT). Bij die test wordt een staal van de stoelgang genomen, dat in een voorgefrankeerde enveloppe wordt gestuurd naar het Centrum voor Medische Analyse. De resultaten worden dan zowel naar de deelnemer als zijn huisarts gestuurd. "Het resultaat volgt binnen tien werkdagen", aldus Sarah Hoeck van het Centrum. In 2013 krijgen mannen en vrouwen die 66, 68, 70, 72 en 74 jaar worden een uitnodiging. In 2014 krijgen zij die dezelfde leeftijd bereiken een uitnodiging, aangevuld met de 56, 58, 60, 62 en 64-jarigen, zodat tegen eind 2015 de volledige doelgroep aan bod is gekomen. Als er niets aan de hand is, krijgt men elke twee jaar een uitnodiging. (Belga/TE)