Niet alleen de BRCA 1/2-genen, waarvan actrice Angelina Jolie draagster is, maar ook andere, meer zeldzame, gemuteerde genen zijn verantwoordelijk voor hormoonongevoelige borstkanker.

Het familiaal kankerteam van het UZ Brussel onderstreept het belang om zich systematisch genetisch te laten testen. Als een mutatie gevonden wordt, kan binnen de familiekring bekeken worden wie wel en wie niet een verhoogd risico loopt op die agressieve borstkanker.

"Als een vrouw tijdig weet of ze draagster is van het gen, kan ze ook snel van start gaan met de juiste behandeling. En dat is belangrijk. Sinds kort is namelijk ook een geneesmiddel beschikbaar dat inwerkt op genetische kankers", aldus professor Jacques De Grève.

Alle vrouwen genetisch testen

Het familiaal kankerteam onderzoekt nu verder het volledig genoom van patiënten met familiale kanker om nog andere genen te identificeren die de oorzaak zouden kunnen zijn van erfelijke borstkanker.

Bedoeling is om zo de behandelingen gerichter en doeltreffender te maken. Het team pleit er ook voor dat binnen afzienbare tijd alle vrouwen die nog geen borstkanker hebben gehad en zelfs wanneer er in hun familie nog geen borstkankers zijn geweest, de kans zouden krijgen zich genetisch te laten testen om zo de kankers echt te kunnen voorkomen. (Belga/TE)

Niet alleen de BRCA 1/2-genen, waarvan actrice Angelina Jolie draagster is, maar ook andere, meer zeldzame, gemuteerde genen zijn verantwoordelijk voor hormoonongevoelige borstkanker.Het familiaal kankerteam van het UZ Brussel onderstreept het belang om zich systematisch genetisch te laten testen. Als een mutatie gevonden wordt, kan binnen de familiekring bekeken worden wie wel en wie niet een verhoogd risico loopt op die agressieve borstkanker. "Als een vrouw tijdig weet of ze draagster is van het gen, kan ze ook snel van start gaan met de juiste behandeling. En dat is belangrijk. Sinds kort is namelijk ook een geneesmiddel beschikbaar dat inwerkt op genetische kankers", aldus professor Jacques De Grève. Het familiaal kankerteam onderzoekt nu verder het volledig genoom van patiënten met familiale kanker om nog andere genen te identificeren die de oorzaak zouden kunnen zijn van erfelijke borstkanker. Bedoeling is om zo de behandelingen gerichter en doeltreffender te maken. Het team pleit er ook voor dat binnen afzienbare tijd alle vrouwen die nog geen borstkanker hebben gehad en zelfs wanneer er in hun familie nog geen borstkankers zijn geweest, de kans zouden krijgen zich genetisch te laten testen om zo de kankers echt te kunnen voorkomen. (Belga/TE)