Kunnen overlevenden van hersentumoren ons helpen kanker te genezen?

Het verhaal zou de zoektocht naar een geneesmiddel tegen kanker radicaal kunnen veranderen. © iStock

Het verhaal van drie hersenkankerpatiënten die zichzelf succesvol behandelden, zou de zoektocht naar een geneesmiddel tegen kanker weleens radicaal kunnen veranderen, zo blijkt uit een nieuwe documentaire.

Vandaag, op Wereldkankerdag, gaat de documentaire ‘Surviving terminal cancer’ in première in Londen. De documentaire volgt de zoektocht naar een doeltreffende behandeling van drie mannen met een hersentumor. Ben Williams, Richard Gerbers en Anders Ferry hebben een academisch-wetenschappelijke achtergrond en verrichtten zelf onderzoek naar hun ziekte. Ze stelden ook een eigen behandelingsprogramma samen.

Twee van hen wisten een vorm van hersenkanker te overwinnen die door wetenschappers ‘The Terminator’ wordt genoemd. De andere overwon anaplastisch astrocytoom – een andere agressieve vorm van hersenkanker. Volgens onderzoekers zouden hun ervaringen de zoektocht naar een geneesmiddel tegen kanker radicaal kunnen veranderen.

Wanhopige maatregelen

Een hersentumor is de dodelijkste vorm van kanker bij kinderen en volwassenen onder 40. Nadat de diagnose gesteld is, leven patiënten doorgaans nog maar 15 maanden. Het drietal legde zich daar niet bij neer. Ze ondergingen de standaardbehandeling, maar namen daarnaast ook een zelf samengestelde cocktail van geneesmiddelen en natuurlijke middelen, waarvan onafhankelijke klinische studies aantoonden dat ze elk afzonderlijk bepaalde kankerontwikkelingen kunnen blokkeren.

Regisseur Dominic Hill verloor in 2010 zijn schoonbroer aan kanker. Na het overlijden wilde hij uitzoeken waarom de vooruitzichten na het stellen van de diagnose nog steeds zo ontmoedigend zijn. De documentaire toont onder meer de wanhopige maatregelen die de mannen ondernamen om geneesmiddelen in handen te krijgen, omdat zij geloofden dat die hun ziekte tot stilstand zouden brengen. Daarnaast stelt het ook de huidige aanpak van de ziekte in vraag.

Op 18 februari wordt de film vertoond in New York, daarna is hij gratis online te bekijken. (NS)

Bekijk hier de trailer:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content