‘KU Leuven kraakt dementiecode’

© istock

Moleculaire biologen van de KU Leuven halen de wereldpers met een nieuwe methode die dementiemedicijnen dichterbij brengt.

In een laboschaaltje bootsten ze na hoe een bepaalde vorm van dementie ontstaat, en wisten ze dat defect ook te herstellen, meldt De Morgen zaterdag.

Philip Van Damme en Catherine Verfaillie focusten op drie patiënten met frontotemporale dementie. Frontotemporale dementie is een erfelijke vorm die goed is voor de helft van alle dementiegevallen onder de zestig jaar

De biologen namen huidcellen en vormden die om tot stamcellen. Door die vervolgens zo te behandelen dat ze tot hersenschorscellen evolueren, imiteerden ze de dementie in hun lab.

Ze ontdekten dat een specifieke ‘signaalroute’, een genetisch doorgeefluik, de boosdoener is. “Die zorgt ervoor dat de cellen zich niet tot volwaardige hersenschorscellen ontwikkelen. Dat wisten we niet”, zegt Verfaillie. Het team wist dat te corrigeren via genetische manipulatie. Ook een behandeling met een cocktail van kleine molecules had dat effect.

Die chemische ingreep blijkt evenwel nog niet hetzelfde als een medicijn, al spreekt Verfaillie wel van een doorbraak: “Het belang van deze doorbraak is dat we met dit model op menselijk materiaal exact kunnen zien wat verkeerd gaat. Die brede remmer die we gebruikten toont dat het mogelijk moet zijn een medicijn te maken dat heel gericht op die signaalroute inwerkt. Het is nu zoeken naar exacte molecules die gericht werken. Hopelijk kan dat binnen enkele jaren.”

Collega’s Christine Van Broeckhoven (Universiteit Antwerpen) en Bart De Strooper (KU Leuven) nuanceren het resultaat. “Dit is mooi, maar het moet herhaald worden. Er is nog veel werk”, aldus Van Broeckhoven in een reactie aan De Morgen. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content