Korte vetzuren zouden beschermen tegen diabetes type 1

© iStock

De productie van korte vetzuren zou bescherming bieden tegen het ontstaan van diabetes type 1.

De darmflora van jonge kinderen bepaalt mee hun kans om suikerziekte te krijgen.

Diabetes of suikerziekte is een gevolg van een te hoog gehalte aan suiker in het bloed. De ziekte komt overwegend in twee types voor. Type 1 is een auto-immuunziekte: de eigen afweer valt cellen uit de pancreas aan, die de insuline produceren die suikers in het bloed afbreekt. Daardoor vermindert die functie en ontstaan er problemen. Het is een ziekte die zich al op jonge leeftijd kan manifesteren. Type 2 komt vooral op oudere leeftijd voor en is mee te wijten aan een ongezonde levensstijl.

Wetenschappers vergaren volop inzicht in beide types. Biochemicus Dirk Gevers, die werkt voor de Amerikaanse tak van Janssen Pharmaceutica, beschrijft met een aantal collega’s in Nature de rol van de darmflora in het uitlokken van diabetes type 1 bij jonge kinderen. Hun onderzoek heeft uitgewezen dat het moeilijk is om bepaalde bacteriestammen aan de ziekte te koppelen. Maar gezonde kinderen blijken dikwijls wel veel bacteriën met een vergelijkbare functie te hebben: de productie van korte vetzuren. Die zouden beschermen tegen diabetes type 1.

Endocrinoloog Chantal Mathieu van het UZ Leuven en haar collega’s presenteren in Diabetologia nieuwe richtlijnen voor artsen die patiënten met diabetes type 2 begeleiden. Het gaat er vooral om te bepalen welke geneesmiddelencombinatie het beste werkt voor welk type patiënten. Er zijn honderden middelen op de markt die type 2 bestrijden, waardoor de juiste cocktail samenstellen niet altijd vanzelfsprekend is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content