Koorzangers synchroniseren hartslag

© Reuters

Zweeds onderzoek suggereert dat koorzangers hun hartslag synchroniseren tijdens het zingen.

Zweeds onderzoek suggereert dat koorzangers hun hartslag synchroniseren tijdens het zingen. Dat meldt de website van de BBC. De onderzoekers merkten dat de hartslagen van zangers die in koor zongen op hetzelfde moment versnelden en vertraagden. Dit zou komen doordat de zangers hun ademhaling coördineren. “De hartslag gaat omlaag wanneer je uitademt en omhoog wanneer je inademt”, zegt dr. Bjorn Vickhoff van de Sahlgrenska Academie aan de universiteit van Gothenburg in Zweden.

“Wanneer je zingt, doe je dat via de lucht die je uitademt, en gaat je hartslag omlaag. Tussen het zingen door moet je inademen en gaat je hartslag omhoog. De hartslag volgt dus de structuur van het zangstuk. Hoe gestructureerder het werk, des te beter de synchronisatie. Trage gezangen leveren de beste synchroniciteit op.”

In koor zingen zorgt er ook voor dat de hartslag in het algemeen vertraagt. Dit zou ook een gevolg zijn van de gecontroleerde ademhaling. De onderzoekers willen nu nagaan of zingen een invloed zou kunnen hebben op de gezondheid.

“Studies over de ademhalingstechnieken van yoga en gecontroleerde ademhalingstechnieken hebben aangetoond dat ze een positief effect hebben op de bloeddruk op lange termijn”, zegt dr. Vickhoff. “Mogelijk heeft zingen een gelijkaardig effect.” (KJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content