De toelagen worden donderdagavond toegekend in de Ancienne Belgique in Brussel. Concreet geeft Kom op tegen Kanker financiële steun aan 33 projecten, 23 doctoraatsonderzoeken en 4 postdoctoraten, die zes maanden tot vier jaar in beslag nemen. De ngo maakt daarvoor een bedrag van meer dan 16,7 miljoen euro vrij, 7 miljoen euro meer dan vorig jaar. Hoeveel ieder onderzoeksproject krijgt, hangt af van het aantal onderzoekers en de duur van het project. De bedragen variëren van 21.000 tot 990.000 euro.

De thema's van de biomedische kankeronderzoeken lopen erg uiteen, maar de projecten zijn wel steeds gericht op de patiënt. 'Alles wat Kom op tegen Kanker doet, doet de organisatie voor kankerpatiënten en hun omgeving. Daarom financieren we onderzoek dat voor hen ook effectief een verandering kan opleveren', zegt directeur Marc Michils. 'Volgend jaar gaan we in die patiëntgerichtheid zelfs nog een stapje verder. We richten een patiëntencommissie op, die haar stem zal kunnen geven in het bepalen van de onderzoeksthema's die we financieel zullen ondersteunen.'

Het grootste bedrag - 990.000 euro - wordt toegekend aan professor Zwi Berneman van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Hij voert al enkele jaren onderzoek naar een experimentele studie die nagaat of een nieuwe vorm van immuuntherapie de kans op herval bij leukemiepatiënten kan verkleinen. In 2012 en 2013 kon de studie ook al rekenen op financiële steun van Kom op tegen Kanker. (BELGA/JVL)

De toelagen worden donderdagavond toegekend in de Ancienne Belgique in Brussel. Concreet geeft Kom op tegen Kanker financiële steun aan 33 projecten, 23 doctoraatsonderzoeken en 4 postdoctoraten, die zes maanden tot vier jaar in beslag nemen. De ngo maakt daarvoor een bedrag van meer dan 16,7 miljoen euro vrij, 7 miljoen euro meer dan vorig jaar. Hoeveel ieder onderzoeksproject krijgt, hangt af van het aantal onderzoekers en de duur van het project. De bedragen variëren van 21.000 tot 990.000 euro. De thema's van de biomedische kankeronderzoeken lopen erg uiteen, maar de projecten zijn wel steeds gericht op de patiënt. 'Alles wat Kom op tegen Kanker doet, doet de organisatie voor kankerpatiënten en hun omgeving. Daarom financieren we onderzoek dat voor hen ook effectief een verandering kan opleveren', zegt directeur Marc Michils. 'Volgend jaar gaan we in die patiëntgerichtheid zelfs nog een stapje verder. We richten een patiëntencommissie op, die haar stem zal kunnen geven in het bepalen van de onderzoeksthema's die we financieel zullen ondersteunen.' Het grootste bedrag - 990.000 euro - wordt toegekend aan professor Zwi Berneman van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Hij voert al enkele jaren onderzoek naar een experimentele studie die nagaat of een nieuwe vorm van immuuntherapie de kans op herval bij leukemiepatiënten kan verkleinen. In 2012 en 2013 kon de studie ook al rekenen op financiële steun van Kom op tegen Kanker. (BELGA/JVL)