Knie-operaties zijn meestal nutteloos bij artrose

Kniepijn © Istock
Marleen Finoulst
Marleen Finoulst Hoofdredacteur Bodytalk en arts

Oefeningen hebben evenveel effect bij kniepijn door artrose als een kijkbuisoperatie. Overigens is zo’n ingreep niet zonder risico. Dat zeggen Deense onderzoekers.

Kniepijn en functionele hinder in het kniegewricht op oudere leeftijd zijn veel voorkomende klachten, meestal te wijten aan (beginnende) artrose. Op een röntgenfoto zijn soms onregelmatigheden te zien, zoals meniscusletsels of losse fragmentjes die het gewricht kunnen blokkeren. Zeer veel mensen krijgen hiervoor een artroscopie: een kijkbuisoperatie van het kniegewricht waarbij losse fragmentjes of beschadigde randjes van de meniscus verwijderd worden.

Kijkbuisoperatie

Over het nut van deze ingreep bestaat al langer twijfel. Een Deense onderzoeksgroep publiceerde zopas een overzichtsstudie van alle behandelingen van kniepijn bij 1.270 personen, tussen 49,7 en 62,8 jaar oud. Ze vertoonden allemaal slijtagetekenen van de knie (dus niet als gevolg van een trauma). Ze kregen ofwel een artroscopie ofwel kinesitherapie ofwel pijnstillers.

De analyse toont dat zowel oefentherapie als chirurgie de kniepijn verbeterde gedurende 3 maanden tot maximum 2 jaar na de interventie, met een licht, maar voorbijgaand voordeel voor de kijkbuisoperatie.

Pijnstillers

Ook pijnstillers hebben een licht, voorbijgaand effect. Echter, na artroscopie treden soms ernstige verwikkelingen op, zoals diepe veneuze trombose (4,13 per 1000 artroscopies), longembolie (1,45 per 1000), infectie van het kniegewricht (2,11 per 1000) en overlijden (0,96 per 1000).

De onderzoekers besluiten dat het zeer beperkte voordeel van chirurgie niet opweegt tegen de mogelijke complicaties voor mensen met slijtage van de kniegewrichten en dat oefenen daarom een beter alternatief biedt. Een half uur intensief bewegen per dag (bijvoorbeeld fietsen) werkt zowel pijnstillend als functie-verbeterend. Daarom, bezin eer je onder het mes gaat voor knie-artrose.

Partner Content