'Klimaatverandering is een van de grootste bedreigingen voor de gezondheid in Europa'

08/06/16 om 16:40 - Bijgewerkt om 16:39

De verandering van het klimaat en de slechte luchtkwaliteit vormen de twee belangrijkste risicofactoren voor de gezondheid van de Europeanen.

'Klimaatverandering is een van de grootste bedreigingen voor de gezondheid in Europa'

© Reuters

Klimaatverandering wordt gezien als een katalysator voor andere milieuproblemen. "De gevolgen van de klimaatproblemen beïnvloeden de gezondheid via overstromingen, hittegolven, droogtes, verminderde landbouwproductiviteit, slechter wordende luchtkwaliteit, allergieën en infectieziektes", zo staat in een rapport van het Milieuprogramma van de VN (UNEP) en VN-Economische Missie voor Europa (UNECE). "Klimaatverandering is een van de grootste bedreigingen voor de gezondheid van de mens en het ecosysteem."

Daarnaast wordt in het rapport ook gewezen op de gevaren van luchtvervuiling. Dat is de grootste rechtstreekse dreiging voor de volksgezondheid in Europa. Meer dan 95 procent van de Europeanen die in steden worden, zijn namelijk blootgesteld aan vervuilingsniveaus die boven de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) liggen.

Mentale gezondheid

Het rapport benadrukt dat in 2012 meer dan 500.000 voortijdige overlijdens in Europa werden toegeschreven aan de slechte buitenlucht en nog eens 100.000 aan de slechte binnenlucht.

Tot slot vormt een daling van de biodiversiteit een bedreiging voor de gezondheid. Dat is voornamelijk het gevolg van toenemend landgebruik, vooral door intensievere landbouw, verstedelijking en een grotere versnippering van de woongebieden. In de EU gaat zo dagelijks 275 hectare grond verloren, zo klinkt het. "De kwaliteit van de grond beïnvloedt de menselijke gezondheid op verschillende manieren: via de onmiddellijke voordelen van voeding, via de woon- en recreatieruimte voor een optimale levenswijze en via fysieke beweging en zelfs mentale gezondheid." (Belga/TE)

Onze partners