Kindveilige dop op alle vloeibare verkoudheidsmiddelen

Désirée De Poot

Vanaf 1 mei moeten alle vloeibare geneesmiddelen tegen verkoudheid voorzien zijn van een kindveilige dop. Ook de hoestsiroopjes die de apotheker om de hoek zelf samenstelt.

Er is één groot probleem: de doppenfabrikanten kunnen de vraag niet volgen. Zeker niet die naar dopjes van speciale flesjes zoals neusdruppels en -sprays.

Wat de verkoudheidsmiddelen betreft, verandert er veel. Heel wat producten mogen nu enkel op voorschrift en andere producten mogen niet langer aan kinderen onder de 6 of in sommige gevallen 7 jaar worden gegeven.

Maar ook de verpakking verandert. Zo moeten alle vloeibare middelen tegen verkoudheid vanaf 1 mei voorzien zijn van een speciale kindveilige dop waardoor het kleine grut niet stiekem aan de hoestdrank kan zitten.

Complexe handeling
Zulk een kindveilige dop kan enkel geopend worden door een complexe handeling. Meestal moet de dop tegelijkertijd worden ingeduwd en gedraaid. Voor de relatief grotere doppen (van flessen van 200 en 300 ml) is er weinig probleem. De kindveilige dop wordt daar nu al zo courant gebruikt, dat de toelevering niet echt een probleem vormt.

Met de minder courante doppen – zoals die van neussprays en -druppels – is het andere koek. Vooral kleinere farmaceutische bedrijven zullen er niet in slagen om de doppen op tijd geleverd te krijgen. Zij hebben nu al aan de overheid laten weten dat zij door overmacht niet op tijd aan de nieuwe regelgeving zullen kunnen voldoen.

Maar ook de doorsnee-apotheker die zelf, volgens een geheim recept, zijn hoestsiropen maakt, moet vanaf 1 mei in theorie kindveilige doppen op de flessen zetten. Hij heeft niet alleen problemen om voldoende doppen te vinden, maar blijft tegelijkertijd ook vaak met een stock aan ongebruikte doppen zitten.

Ouderen en mensen met problemen met fijne motoriek
De overkoepelende organisatie van apothekers heeft nu met de overheid overlegd, met als resultaat dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt. De nieuwe regelgeving is effectief op 1 mei van kracht. Alle producten die voor die datum zijn geproduceerd, mogen echter nog volgens de oude regelgeving verkocht worden. Zo mogen hoestsiropen die vanaf 1 mei voorschriftplichtig zijn maar voor 1 mei geproduceerd, tot einde stock of tot aan de vervaldatum verkocht worden. De apothekers mogen ook hun voorraad schroefdoppen tot einde stock voor hun eigen producten gebruiken. De apothekers hebben de overheid wel beloofd dat ze extra advies zullen geven aan de patiënten.

Een bijkomend probleem dat bij de overheid echter niet aan bod is gekomen, is de onhandigheid van dergelijke kindveilige doppen. Daar waar hulpmiddelen bestaan voor de meest courante ‘flessen’doppen, is dat anders met de fijne dopjes. Ouderen en mensen met problemen met fijne motoriek (patiënten met artritis in de handen bijvoorbeeld) krijgen die kindvriendelijke dopjes gewoonweg niet open…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content