‘Kinderondervoeding aanpakken kan ook zonder voedingssupplementen’

© Reuters

Onderzoekers van de UGent en het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen zeggen dat speciale voedingssupplementen niet noodzakelijk beter zijn om ondervoeding bij kinderen te voorkomen dan de klassieke goedkopere distributie van basisvoedsel.

In het wetenschappelijk tijdschrift PLOS Medicine pleiten ze voor andere en goedkopere strategieën.

In het stadje Abéche (Tsjaad), geplaagd door politieke instabiliteit en jaarlijkse voedseltekorten, werden 1.038 kinderen tussen 6 en 36 maanden gedurende vier maanden opgevolgd. Alle gezinnen met kinderen ontvingen een basis voedselpakket van 1.800 kcal per persoon. De helft van de kinderen kreeg daarboven dagelijks 45 gram supplement, rijk aan vitamines en mineralen (247 kcal).

“Dat had niet het verhoopte effect: de kinderen groeiden wat sneller, waren minder vatbaar voor bloedarmoede, diarree en koorts, maar ze vermagerden niet minder dan hun lotgenootjes die geen supplementen hadden gekregen”, aldus professor Patrick Kosteren van de vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit (UGent).

De positieve effecten wijten de onderzoekers aan de aanwezigheid van micronutriënten in de voedingssupplementen. “Als het inderdaad klopt dat de gezondheid van kinderen in een moeilijke voedingstoestand kan verbeterd worden door het verstrekken van extra vitamines en mineralen, dan bestaan er andere strategieën die tot een tienvoud goedkoper zijn.”

Meer duurzame strategieënDe onderzoekers besluiten dat er dringend werk gemaakt moet worden van een evaluatie van meer duurzame preventieve strategieën tegen kinderondervoeding. De vetrijke energiepasta’s die de Wereldgezondheidsorganisatie voorschrijft om zwaar acuut ondervoede kinderen te behandelen, worden door verschillende internationale hulporganisaties preventief op grote schaal uitgedeeld. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content