De centrumrechtse partij Forza Italia wil met een wetsontwerp Italiaanse ouders wettelijk verbieden om hun kinderen een veganistisch dieet voor te schotelen, of zoals omschreven in het voorstel 'een dieet met een gebrek aan elementen die essentieel zijn voor een gezonde en gebalanceerde groei.' Dat schrijft de Italiaanse krant La Republica.

Het wetsvoorstel komt er nadat enkele gevallen van ondervoeding in Italië gelinkt werden met een veganistisch dieet. Zo was er een kind van één jaar oud in Milaan dat het gewicht van een baby van drie maanden had omdat zijn ouders hem veganistisch opvoedden. In een ander geval was een 12-jarige jongen uit Bergamo gestopt met groeien - volgens de vader - door de voedingskeuze van zijn moeder voor hem. De rechter oordeelde toen dat de moeder voor hem minstens één keer per week een vleesgerecht moet bereiden.

Eerst obesitas aanpakken

'Ik heb niets tegen veganisten of vegetariërs zolang het gaat om een vrije keuze van volwassenen', zegt het Italiaanse parlementslid Elvira Savino aan Reuters. 'Ik vind het gewoon absurd dat sommige ouders hun wil op een bijna fanatieke manier mogen opleggen aan hun kinderen, vaak zonder degelijke wetenschappelijke kennis of medisch toezicht.'

De wet zou betrekking hebben op minderjarigen onder de leeftijd van 16 jaar. Volgens Savino kan een veganistisch dieet bij kinderen leiden tot een tekort aan ijzer, zink, B12 en andere vitaminen die nodig zijn voor de ontwikkeling.

Als de wet wordt goedgekeurd, riskeren veganistische ouders een celstraf tot zeven jaar indien kan worden vastgesteld dat een kind als gevolg van ondervoeding gestorven is. Voor enkel het serveren van een veganistisch dieet, riskeren ouders een gevangenisstraf van een jaar.

Critici menen dat Italië beter eerst de obesitasepidemie bij de Italiaanse jeugd aanpakt in plaats van het veganisme. (TE)

De centrumrechtse partij Forza Italia wil met een wetsontwerp Italiaanse ouders wettelijk verbieden om hun kinderen een veganistisch dieet voor te schotelen, of zoals omschreven in het voorstel 'een dieet met een gebrek aan elementen die essentieel zijn voor een gezonde en gebalanceerde groei.' Dat schrijft de Italiaanse krant La Republica.Het wetsvoorstel komt er nadat enkele gevallen van ondervoeding in Italië gelinkt werden met een veganistisch dieet. Zo was er een kind van één jaar oud in Milaan dat het gewicht van een baby van drie maanden had omdat zijn ouders hem veganistisch opvoedden. In een ander geval was een 12-jarige jongen uit Bergamo gestopt met groeien - volgens de vader - door de voedingskeuze van zijn moeder voor hem. De rechter oordeelde toen dat de moeder voor hem minstens één keer per week een vleesgerecht moet bereiden.'Ik heb niets tegen veganisten of vegetariërs zolang het gaat om een vrije keuze van volwassenen', zegt het Italiaanse parlementslid Elvira Savino aan Reuters. 'Ik vind het gewoon absurd dat sommige ouders hun wil op een bijna fanatieke manier mogen opleggen aan hun kinderen, vaak zonder degelijke wetenschappelijke kennis of medisch toezicht.'De wet zou betrekking hebben op minderjarigen onder de leeftijd van 16 jaar. Volgens Savino kan een veganistisch dieet bij kinderen leiden tot een tekort aan ijzer, zink, B12 en andere vitaminen die nodig zijn voor de ontwikkeling. Als de wet wordt goedgekeurd, riskeren veganistische ouders een celstraf tot zeven jaar indien kan worden vastgesteld dat een kind als gevolg van ondervoeding gestorven is. Voor enkel het serveren van een veganistisch dieet, riskeren ouders een gevangenisstraf van een jaar. Critici menen dat Italië beter eerst de obesitasepidemie bij de Italiaanse jeugd aanpakt in plaats van het veganisme. (TE)