Dat staat in een studie die woensdag is gepubliceerd in de British Medical Journal (BMJ). "Er moeten dringend strategieën worden uitgewerkt om het lichaamsgewicht voor de zwangerschap te optimaliseren", schrijven de auteurs.

Risico

De onderzoekers bekeken de gegevens van 37.909 kinderen die tussen 1950 en 1976 werden geboren uit 28.540 vrouwen. Die kinderen waren op het moment van de studie tussen 34 en 61 jaar oud. Van hen waren er 6.551 vroegtijdig gestorven. Van de moeders had 21 procent op het moment van de bevalling te kampen met overgewicht (BMI, of body mass index tussen 25 en 29,9); 4 procent had obesitas (bmi van 30 of meer).

Uit de studie blijkt dat het risico op een vroegtijdige dood 35 procent hoger ligt bij kinderen van vrouwen met obesitas en 11 procent voor diegenen wier moeder overgewicht had, in vergelijking met de kinderen van moeders met een normaal gewicht.

Er werd ook een met 42 procent verhoogd risico vastgesteld op hospitalisatie wegens cardiovasculaire problemen bij de volwassenen die geboren werden uit vrouwen met obesitas.

Waarschuwing

De auteurs wijzen erop dat bijna een op de vijf zwangere vrouwen in het Verenigd Koninkrijk te kampen heeft met obesitas. In de Verenigde Staten heeft ongeveer 64 procent van de vruchtbare vrouwen overgewicht, van wie 35 procent obesitas heeft, luidt het nog.

Dat staat in een studie die woensdag is gepubliceerd in de British Medical Journal (BMJ). "Er moeten dringend strategieën worden uitgewerkt om het lichaamsgewicht voor de zwangerschap te optimaliseren", schrijven de auteurs.Risico De onderzoekers bekeken de gegevens van 37.909 kinderen die tussen 1950 en 1976 werden geboren uit 28.540 vrouwen. Die kinderen waren op het moment van de studie tussen 34 en 61 jaar oud. Van hen waren er 6.551 vroegtijdig gestorven. Van de moeders had 21 procent op het moment van de bevalling te kampen met overgewicht (BMI, of body mass index tussen 25 en 29,9); 4 procent had obesitas (bmi van 30 of meer). Uit de studie blijkt dat het risico op een vroegtijdige dood 35 procent hoger ligt bij kinderen van vrouwen met obesitas en 11 procent voor diegenen wier moeder overgewicht had, in vergelijking met de kinderen van moeders met een normaal gewicht. Er werd ook een met 42 procent verhoogd risico vastgesteld op hospitalisatie wegens cardiovasculaire problemen bij de volwassenen die geboren werden uit vrouwen met obesitas.Waarschuwing De auteurs wijzen erop dat bijna een op de vijf zwangere vrouwen in het Verenigd Koninkrijk te kampen heeft met obesitas. In de Verenigde Staten heeft ongeveer 64 procent van de vruchtbare vrouwen overgewicht, van wie 35 procent obesitas heeft, luidt het nog.