Kinderen moeten opnieuw leren zwemmen

Experts werken aan een nieuwe manier om de Vlaamse jeugd te leren zwemmen. ‘Het fetisjisme voor de schoolslag moet weg.’

Er komt een nieuwe leerlijn voor zwemmen. Het fetisjisme voor de schoolslag moet weg en de focus verschuift naar veiligheid, schrijft De Morgen.

Toen vorige week een tienermeisje bijna verdronk terwijl ze in een onbewaakt stuk zee aan het zwemmen was, hekelde arts Luc Bonneux de afwezigheid van een Vlaams zwembeleid en vond dat er beter geïnvesteerd zou worden in degelijk zwemonderwijs.

Onder het toeziend oog van minister van sport Philippe Muyters (N-VA) werkt een team van vier experts nu aan een nieuwe manier om de Vlaamse jeugd te leren zwemmen. “Een van de problemen is dat er zoveel aanbieders van zwemlessen zijn”, zegt Filip Roelandt van de UGent, een van die experts. “De scholen, de Gezinsbond, de gemeentelijke zwembaden, de Vlaamse Zwemfederatie…”

Kind leren douchen De nieuwe methode werkt in vijf stappen. Allereerst moeten ouders aan de slag: “Zo moeten ze hun kind leren douchen”, zegt Roelandt. Daarna volgt de traditionele watergewenning en dan komt er een stap die de nadruk legt op overleven. “Een kind van pakweg drie of vier jaar zou in staat moeten zijn om, als het in het water valt, kalm te blijven en naar de kant te geraken zonder dat het een zwemslag kent.” Pas daarna komt de nadruk te liggen op “de overkant halen”.

“Maar de zwemslag hoeft niet perfect te zijn”, zegt Roelandt. “We willen eerder dat er ook geoefend wordt op zwemmen in bewegend water. Een 25 meterbrevet geeft nu een vals gevoel van veiligheid.” In een vijfde fase gaat de aandacht naar techniek.

Al drijvend een brevet halen

De Vlaamse Zwemfederatie is blij met het initiatief. “In Nederland is strikt bepaald wat een kind moet kunnen om een bepaald zwemdiploma te krijgen. Hier kan iedereen die een bad over raakt, al is het drijvend, een brevet krijgen. Het is tijd dat er eenduidigheid komt.”

De nieuwe leerlijn wordt in september uitgetest in Gent. Als alles vlot verloop, zal ook het Gemeenschapsonderwijs vanaf september 2013 zijn aanpak op de nieuwe inzichten baseren. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content