Kiezen voor de erectie is kiezen voor het hart

© Thinkstock

Mannen met overgewicht gaan vaak gebukt onder een minder zichtbare, maar voor hen niet minder reële klacht, namelijk erectiestoornissen.

Mannen met overgewicht gaan vaak gebukt onder een minder zichtbare, maar voor hen niet minder reële klacht, namelijk erectiestoornissen. De vlag staat zelden meer hoog in de mast. Maar wat oefenen helpt. Dat mannen met overgewicht meer last hebben van een falende erectie heeft niets te maken de logistieke hinder van een overhangende buik, waarover zo vaak grapjes verkocht worden, genre “goed gerief moet onder een stevig afdak hangen”. Maar alles met de pomp die de gezel tot leven moet wekken. Er stroomt te weinig bloed naar de penis. Waardoor er zelden meer sprake is van het stevig kloppende orgaan dat nu eenmaal een belangrijk onderdeel uitmaakt voor een gezond seksleven.

De slappe vlag van de falende erectie signaleert daarmee tegelijk een ernstig gezondheidsprobleem, namelijk een ernstige aantasting van hart en bloedvaten. Die zijn door atherosclerose zodanig vernauwd dat er slechts een zwak straaltje bloed meer tot in de penis raakt. En daarmee redt die het niet.

Penis & hart, brothers in arms

Deze maand luiden twee Amerikaanse studies de alarmbel. Een grote overzichtsstudie in het Journal of the American College of Cardiology meldt dat mannen met erectiestoornissen 48 procent meer risico lopen op hart- en vaatziekten verhoging, 35 procent meer risico op beroertes en een 19 procent hoger sterfterisico door allerhande oorzaken.

Vermoedelijk spelen psychologische factoren zoals depressie, onzekerheid en angst hier ook een rol in. Deze studie analyseerde de gegevens van 36.744 mannen die deelnamen aan 12 verschillende studies tussen 2005 en 2011.

Pompende spieren, pompend hart

De studies geven ook hoop. Volgens de Archives of Internal Medicine kunnen mannen die het heft in handen nemen, en dan spreken we van een aanpassing van hun leefgewoonten, met blijde verwachting de toekomst tegemoet zien. Stoppen met roken, gewicht verliezen, meer bewegen, meer stevige spieren kweken, bloeddruk verlagen, enz., helpen niet alleen de erectie, maar ook het hart. (JE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content