KCE: keelkanker alleen behandelen in gespecialiseerde centra

© iStock

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) pleit ervoor om keel- of strottenhoofdkanker enkel te behandelen in ziekenhuizen die een multidisciplinair team hebben. Dat verhoogt de levenskwaliteit.

Volgens de meest recente cijfers werd in 2012 bij 871 personen, meestal mannelijke zestigers, keel- en strottenhoofdkanker vastgesteld. Roken en alcoholgebruik vormen de belangrijkste risicofactoren en bemoeilijken ook de genezing. De kansen op genezing zijn middelmatig: na vijf jaar is ongeveer de helft van de patiënten nog in leven. Keel- en strottenhoofdkankers zijn, net als de andere hoofd- en halskankers, complexe kankers, en vereisen daarom een multidisciplinaire en gespecialiseerde zorg.

KCE-projectleider Dr Joan Vlayen: “Daaraan nemen best mond-en kaakchirurgen, neus-, keel- en oorartsen, radiotherapeuten, oncologen, pathologen en radiologen deel. Omdat de kanker en de behandeling ervan vaak zorgt voor slik- en spraakproblemen en voor misvormingen aan het aangezicht en de hals, moeten bij de multidisciplinaire zorg ook tandartsen, logopedisten, voedingsdeskundigen en psychologen worden betrokken. De inbreng van elk van deze specialisten kan een aanzienlijk verschil betekenen voor de levenskwaliteit van de patiënt.”

‘Hele gamma’

Vandaag behandelt elk van de ongeveer 100 Belgische ziekenhuizen keel- en strottenhoofdkanker. Het KCE pleit “voor een zorg die enkel wordt gegeven door ziekenhuizen die het hele gamma van de nodige expertise voldoende aan boord hebben (‘referentiecentra’)”. Die referentiecentra kunnen een netwerk opbouwen met de perifere ziekenhuizen, dichterbij de woonplaats van de patiënt, waar die dan terecht kan voor de minder complexe zorg, aldus nog het KCE in een persbericht.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content